Yunanistan Çalışma Bakanlığı, çalışan anne-babalarının çocuklarına bakmak üzere dadı çalıştırmak için destek sağlayacak olan yenilikçi “Mahalle Dadıları” (Ntantades tis Geitonias) programını hayata geçirmiştir. İlk olarak pilot uygulamanın başlatılacağı, 2 ay ila 2,5 yaş arasındaki bebek ve küçük çocukların evde bakımını destekleyecek olan söz konusu program sayesinde hem çalışan kadınların doğum sonrasında iş piyasasındaki etkinliklerini sürdürmeleri, hem de kayıtsız çalışmanın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Bu yenilikçi program ile dadılık yapmak isteyen ve aşağıda sayılan kriterleri karşılayabilen bakıcı adaylarının öncelikli olarak devletin “Bakıcı Sicili”ne kayıt olmaları gerekmektedir. Akabinde devlet, Bakıcı Sicilinden seçilen bakıcılar için ebeveynlere mali destek sağlamaktadır. Program kapsamında tam zamanlı çalışanlar ve serbest meslek sahibi anneler aylık 500 avro mali destek alırken, işsiz anneler ve yarı zamanlı çalışanlar ise hükümetten aylık 300 avro çocuk yardımı desteği alacaklardır. Mahalle Dadıları programından yararlanabilecekler arasında, kamu veya özel sektörde çalışan anne ve babalar, doğal, koruyucu veya bakıcı anneler bulunmaktadır. Ayrıca, yıllık kişisel gelirleri 24.000 avroyu aşmayan serbest meslek sahipleri ve işsiz anneler de programa dahil olabilmektedirler.
Dadılık yapabilmek için aranan kriterler şunlardır:
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Yunanistan vatandaşı olmak veya yasal olarak Yunanistan’da ikamet izni ve çalışma izni sahibi olmak,
- Hemşirelik Asistanları veya Ortaöğretim Sonrası Mesleki Eğitim (IEK) Hemşire Yardımcısı uzmanlığında mesleki eğitimden mezun olmuş veya, Okul Öncesi Eğitim Erken Çocukluk Eğitimi uzmanlıklarında eşdeğer bir dereceye sahip veya en az zorunlu eğitimden mezun olmuş ve dadılık için sertifikalı eğitim programını tamamlamış olmak,
- Çocuklara İlk Yardım sağlama bilgisine sahip olunması,
- Ruh ve beden sağlığının iyi olması ve kronik bulaşıcı hastalıklarının bulunmaması,
- Adli sicil kaydının temiz olması,
- Ebeveyn iseler, velayet sorumluluğundan yoksun bırakılmamış veya hakkını kaybetmemiş olmak,
- Yunan Medeni Kanununun 1537’nci maddesine göre ebeveyn sorumluluğundan düşmeyi gerektiren suçlardan veya baştan çıkarma gibi çeşitli suçlardan kovuşturulmamış ve mahkum edilmemiş olmak, ve
- Yunan dilini anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
Pilot uygulamaya katılan belediyeler arasında Attika Yöresel İdaresi altında bulunan Atina, Ayi Anaryiri, Kallithea, Kropia, Mandra-İdilya, Nea İyonya ve Paleo Faliro gibi belediyelerin yanı sıra Batı Trakya’daki Abdere, Kavala, Gümülcine ve Kumçiftliği (Orestiada) şehirleri de yer almaktadır.
Ebeveynlerin, bu programa katılmak için ntantades.gov.gr web platformu üzerinden programa başvuru yapmaları gerekmekte olup anılan web sayfasında konu hakkında ayrıntılı bilgiler verilmektedir.