İkinci çeyrekte yavaşlayarak %0,2 büyüyen Belçika ekonosinin üçüncü çeyrekte %0,2 daralması beklenmektedir. Belçika Merkez Bankası tarafından yayınlanan ekonomik tahminler raporunda, ikinci çeyrekte özel tüketim ve hizmetlerdeki genişlemenin etkisiyle büyümenin devam ettiğini ancak enerji fiyatlarındaki artış kaynaklı yükselen enflasyonun endeksleme mekanizmaları ile gelen ücret artışlarındaki gecikme nedeniyle hanehalkı satın alma gücünü geçici olarak azalttığı, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde özel tüketimin gerilemesinin beklendiği belirtilmektedir. Tüketici fiyat endeksindeki yıllık artış Ağustos’ta, 1976’dan bu yana en yüksek seviye olan yaklaşık %10’a yükselmiştir. Belçika’da ücretler ve sosyal yardımlar için otomatik endeksleme mekanizmaları sayesinde reel gelirler birçok başka ülkeye göre daha iyi korunurken, fiyat artışlarının boyutu ve hızının satın alma gücü üzerinde geçici de olsa olumsuz bir etkisinin olması beklenmektedir. Bununla birlikte, fiyat baskıları yumuşadıkça ve endeksleme mekanizmaları nominal gelirleri artırdıkça hane halkı tüketiminin yakın vadede artması öngörülmektedir.
Mevcut koşulların ticari yatırımları da baskılamaya devam etmesi beklenmektedir. 2022’nin ilk çeyreğinde, tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesi ve enerji fiyatlarının istikrar kazanmasıyla yatırımlarda kısmi bir toparlanma görülürken, Ukrayna’daki savaş ve bunun Avrupa enerji fiyatları üzerindeki sonuçları işletmeler için yeni bir şoka neden olmuş, artan üretim maliyetleri ve belirsiz ekonomik görünüm nedeniyle ikinci çeyrekte işletme yatırımları daralmıştır. İş dünyası güvenindeki kademeli düşüş eğilimine ek olarak, talep beklentileri pandemi öncesi seviyelerinde olmasına karşın daha da kötüleşmektedir. Bu nedenle, üçüncü çeyrekte ticari yatırımlardaki gerilemenin devam etmesi beklenmektedir. Kısa vadeli oynaklıklar dışında hizmetler ve imalat sanayi için mevcut düşüş eğilimi belirgin bir şekilde hızlanmasa da, ticarette ve özellikle inşaat sektöründe talep beklentileri büyük ölçüde azalmıştır. İnşaat sektörü için talep görünümündeki keskin düşüş, firmaların artan inşaat malzemeleri maliyetlerini aktarmada güçlük çekmesi, ipotek oranlarındaki kademeli artış ve kötüleşen ekonomik görünümün talep üzerinde baskı yaratmasından kaynaklanmaktadır.
2022 yılı üçüncü çeyreğinde kamu tüketim harcamalarındaki ılımlı büyümenin devam etmesi, yatırım planlarının devreye alınması ile kamu yatırım harcamalarında artış beklenmektedir. Enerji kaynaklı maliyet artışlarının yanı sıra enflasyondaki artış endeksleme mekanizmaları aracılığıyla Belçikalı firmaların işgücü maliyetlerini artırmaktadır. Kar marjlarının daralması ve yüksek maliyetlerin satış fiyatlarına yansıması ihracatçı firmaların rekabet güçlerini olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, pandemi öncesi seviyesinin üzerinde seyretse de dış talep yılbaşından bu yana gerilemektedir. İç tüketim ve yatırımlardaki yavaşlamanın ise ithalatı baskılaması, ihracat ve ithalattaki gerilemenin birbirine yakın seviyelerde olması beklenmekte olup, net ihracatın büyümeye katkısının sıfıra yakın olacağı tahmin edilmektedir.