Tereyağına Kültür Katılması

Kullandığınız tereyağı her zaman aynı tat ve aromaya sahipse mutlaka tereyağını aldığınız üreticiyi tekrar bir değerlendirmelisiniz. Çünkü tereyağına tat ve lezzeti, kokuyu veren onlarca etken vardır ve etkenler sürekli değişebilmektedir.

Mevsim değişimleri bunların en başında gelen etkidir. Hayvanların yedikleri içtikleri başta olmak üzere bütün parametreler mevsime ve hava sıcaklığına göre değişebilmektedir.
Büyük üreticileri riske girmezler, her zaman aynı tereyağını üretebilmek için mutlaka bazı teknolojik gelişmelerden faydalanırlar. Bunların başında tereyağ kültürleri gelir.

KREMASININ OLGUNLAŞMA SÜRECİ
Sür kreması her asitlik derecesinde yayıklana bilir. Kremanın elde edilmesinden yayıklanmasına kadar gecen süre içinde tadında, kokusunda, yapısında ve asitliğinde meydana gelen değişmelerin tümünü kapsar.
Tereyağında arzulanan tat ve aromanın oluşabilmesi için starter kültür kremaya bu işlemler esnasında.

Tereyağlar olgunlaşmaları için uygun ortamda bekletilirler. Bu esnada mikroorganizmalar lezzet ve aroma çalışmalarını yaparlar.

Tereyağı kültürü kullanılmayan üretimlerde tereyağının tat ve aroması tesadüflere bağımlı kalmaktadır.

Endüstriyel üreticileri, sonucu garantiye almak için yapay tereyağ kültürleri kullanırlar.

kremasında mevcut olan mikroorganizmalar tereyağının tat, koku ve aromasında en önemli belirleyici faktörlerdir.
Olgunlaştırılmış kremasından imal edilen tereyağından süt asidi bakterileri ve laktat tuzu fazla olduğundan bir çok kondaminantın ortamda gelişmesini engellemektedir. Kontaminantlarin neden olduğu bozulmaları önlenerek tereyağının dayanımı artırılmaktadır. Bu nedenle süt endüstrisi bu imkanları sonuna kadar değerlendirmektedir.

Kremanın olgunlaşmasın da asidi, nötr ve alkali tuzlarını asit tuzları haline çevirmektedir. Süt asidi kazeine bağlı kalsiyumla birleşerek kalsiyum laktatı oluşturmaktadır.

Kremanın olgunlaştırılması, yayıklama aşamasında yayık altına gecen yağ kaybını azaltmaktadır. Bu nedenle endüstiyel tereyağı firmaları tereyağını doğal olarak olgunlaştırmayı seçmezler.

Doğal olgunlaşmaya bırakılan ve mevsimsel olarak tadı, aroması değişebilen doğal tereyağını Karadeniz Doğal ‘da bulabilirsiniz.

bölgesinde Trabzon Tereyağı olarak bilinse de tüm karadeniz bölgesinde tereyağı üretilmektedir. Özellikle Rize köylerinde , yüksek yaylalarda üretilen bahar tereyağları enfes özelliklere haizdir. Trabzon ve bölgesinde yaygın bir üretimi yoktur. Trabzon tereyağının üretildiği süt kremaları Konya başta olmak üzere diğer illerimizden tedarik edilir.

NİyaziBey Çitfliği Doğal Yayık Tereyağı

Karadeniz ‘in eşsiz ikliminin verdiği avantajlarla çok uzun süre yeşil kalan yem bitkileri,  yaşayan ineklerin daha farklı beslenmelerine imkan sağlar. İç bölgelerdeki kuru ot yedirme zorunluluğu karadeniz için çok az bir zaman dilimini kapsar. Karadeniz inekleri çoğu zaman otlayacak yeşillikler bulabilirler. Bol yeişllik ineklerin daha verimli üretebilmeleriniz sağlar. Karadeniz doğal yayık tereyağları bu inek sütlerinden elde edilir.

Son Kullanılan Kelimeler