Türkiye ‘de tereyağının fiyatı neden artıyor?
Süt devi Tarlataba’nın en genel yöneticisi , Noel’den birgün önce tereyağı ve süt krema sıkıntısı yaşayabileceğimiz konusunda uyarılarda bulundu ama Karadeniz yaylalarındaki vatandaş bunu pek dikkate almamalı çünkü global ekonomi rüzgarlarının yerel üreticileri etkilemesi biraz gecikmeli olabiliyor. Dünya ve Avrupa’daki süt sektöründeki gelişmeler ve tereyağ fiyatı dalgalanmaları yöremiz geç intikal edecektir.
Tereyağ çalışanları, 12 Eylül 2017, Samsun yakınlarındaki Bafra’da bir süt çiftliğinde organik pastörize edilmemiş tereyağı hazırlarken 12 Eylül 2017’de tarihine kadar tereyağ fiyatlarında değişiklik olmayacağını beyan etmişlerdir. Avrupa ‘da tereyağı fiyatı bu yıl şu ana kadar% 50 artmış görünüyor. Örneğin Çin gibi büyük nüfuslu piyasalardan talep yükselirken, arz zayıf kaldığı için tereyağ piyasası kısıtlı üretimden etkilenerek dünya genelinde yayılan bir kıtlık meydana getirdi.
Fransa gibi bir ülke bile, özellikle de tereyağ tüketimi konusunda olumsuz etkilendiğini açıklayarak halkını olası bir sıkıntıya karşı uyardı, 2001 yılında görüldüğü gibi kıtlıklar yaşanabileceğini bildirdi.
Küresel süt üretiminde yaşanan düşüşe artan talep de eklenince, Avrupa’da tereyağı stokları eridi. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’de yeterli üretim ve stok olduğunu, ancak krizin sürmesi halinde tereyağı fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Süt Fiyat Endeksi, sütte dünyanın önde gelen ülkelerinde üretimin azalması ve artan talep nedeniyle, fiyatlardaki yükseliş eğilimini ortaya koydu.
FAO, Temmuz ayında, Haziran’a göre yüzde 2,3 (3.9 puan) oranında artışla 179.1 puana yükselen Gıda Fiyat Endeksi’ndeki artışta, özellikle uluslararası pazarlarda tahıl, şeker ve süt ürünleri fiyatlarında yaşanan artışların etkili olduğunu açıklamıştı. Tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozundaki güçlü fiyatlar nedeniyle, Temmuz’da yüzde 3,6 (7.6 puan) değer kazanan Süt Fiyat Endeksi, 216.6 puana yükseldi. FAO, ihracat pazarlarındaki yüksek talebin, Temmuz ayında tereyağı fiyatlarını yükselttiğinin altını çizmişti.
fao-gida-fiyat-endeksi-gidahattiAvrupa’da süt tedarikinde yaşanan sıkıntıya artan talebin de eklenmesiyle, tereyağı stoklarında yüzde 99’a varan oranlarda azalma yaşandı. Tereyağı fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 100 oranında arttı.
“Stoklar yeterli”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de tereyağı üretimi Mayıs ayında, Mayıs 2016’ya göre yüzde 11 oranında artarak 6 bin 245 ton oldu. Üretimdeki artışa rağmen ülkemizde de tereyağı fiyatlarının yükseliş eğiliminde olduğu gözleniyor.
tereyag-gidahattiAvrupa için artık “kriz” olarak nitelendirilen tereyağındaki sıkıntının Türkiye’ye nasıl yansıyacağı tartışılırken, açıklama, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı’dan geldi.
Türkiye’de de son dönemde tereyağı tüketiminin arttığını, dolayısıyla fiyatların da Haziran ve Temmuz aylarında yükseldiğini belirten ASÜD Başkanı Harun Çallı, geçmişte Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yeniden ihraç edilmek üzere tereyağı ithalatı yapıldığını, ancak Avrupa’da fiyatların yükselmesi nedeniyle şu an ithalat olmadığını söyledi. Çallı, şunları kaydetti:
asud-baskani-harun-calli-gidahatti“Şu an Avrupa’dan tereyağı ithalatı yapılmıyor, çünkü fiyatlar yüksek. Bu çok nadir görülen bir durum. Eskiden DİR kapsamında yapılan ihracat karşılığı yılda 15-20 bin ton tereyağı ithal ediliyordu. Şu anda tereyağı gelmediği için iç pazarda arz daraldı. Şu an için bizim tereyağı üretim ve stoklarımız yeterli. Ancak Avrupa’da sıkıntı büyürse, bunun bize de yansımaları olacaktır. Fiyatlar yükselebilir.”
Peynir, Yoğurt, Ayran ve Tereyağı Tüketimi
2017 yılı itibariyle 689.908 ton olarak hesaplanan toplam peynir üretim miktarımız, toplamda 9,1
milyon ton olan entegre süt işletmeleri tarafından toplanan inek, koyun, keçi ve manda sütü haricindeki
süt üretim miktarı ile peynir ithalat ve ihracatımızın da dahil edildiği bir hesaplama ile
2017 yılı kişi başına düşen yıllık peynir tüketim miktarımızın 17,8 kg olduğu tahmin edilmektedir .
Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan yoğurt ve ayran, içme sütünden sonra entegre süt işletmeleri
tarafından toplanan süt miktarının en çok işlendiği süt ürünleridir. İçme sütü ve peynir tüketim rakamlarıyla
benzer bir hesaplama ile
2017 yılı kişi başı yoğurt tüketimi 31 kg iken ayran tüketimi 19 kg olarak hesaplanmıştır .
Besin değeri açısından oldukça yüksek ve diğer yağlara oranla en yüksek protein miktarına sahip
olan tereyağının tüketimi çeşitli kaynaklara göre M.Ö. 3000 yılında Sümerlere kadar uzanmaktadır.
Ülkemizde tereyağı tüketimi oldukça yaygındır. İçme sütü ve diğer süt ürünlerinde yapılan hesaplamaya
göre ülkemizde 2017 yılına ilişkin kişi başı yıllık tereyağı tüketimi 1,67 kg’dır .
‘Türkiye kendi tereyağı ile kavrulacak’
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Çallı Avrupa’daki fiyat oluşumları nedeniyle tereyağı ithalatı yapılmadığını ifade ederek “Türkiye’deki üretim ve tereyağı stoklarıyla idare edeceğiz. Şu anda üretim ve stoklar yeterli” dedi.|
09.08.2017
Doğal tereyağ üretimi giderek artıyor görünmesine rağmen , kırsal alanlardaki süt üretiminin düşmesine paralel düşen tereyağ üretimi de düşüncelere yol açıyor. Sayın beyefendi uygun fiyata ürettiği tereyağını margarinle karıştırarak tüketiciye büyük marketler aracılığı ile pazarlıyor. Saf tereyağ bulmak için sütün çok üretildiği şehirlerden Samsun Bafra ‘ya gitmek gerek.
Saf tereyağ kahvaltılarda ve tereyağlı yemek tariflerinizden eksilmesin. Tereyağı faydaları bütün dünyada artık kabul görmüştür.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Türkiye’de de son dönemlerde tereyağı kullanımının arttığını, dolayısıyla fiyatların da iki aydır yükselişte olduğunu belirterek, şu anda üretilen malın ve stokların piyasadaki talebi karşıladığını söyledi.
Avrupa’daki fiyatların yüksek seyrettiğine dikkati çeken Çallı, “Şu anda biz yurt dışından tereyağı ithalatı yapamıyoruz. Eskiden biz Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında tereyağlı ürünler ihracatı yaptığımız için karşılığında yurt dışından tereyağı ithal edebiliyorduk. Ancak nadir görülen bir durum olmakla beraber şu an Avrupa’daki tereyağı fiyatları Türkiye’dekinden yüksek. Bu sebeple Avrupa’dan tereyağı ithalatı yapılmıyor. Eskiden ihracatımız karşılığı yılda 15-20 bin ton tereyağı ithal ediliyordu. Şu anda gelmediği için bu bizim iç pazarda arzı daralttı.” diye konuştu
.
Çallı, Avrupa’daki fiyat oluşumları nedeniyle Türkiye’deki üretim ve tereyağı stoklarıyla idare edileceğini belirterek, “Şu anda üretim ve stoklar yeterli. Ancak tüketim artarsa dışarıdan tereyağı ithalatı olmayacağı için fiyatlar yükselebilir. Değişik zamanlarda dünyada fiyat artışları olur, ülkeler de buna karşı önlem alır. Belli bir süre sonra fiyatların tekrar normale döneceğini düşünüyorum. Çok pahalı olunca raftaki satışlar düşüyor, satışlar biraz sıvı yağ ve margarine kayıyor. Türkiye’de de talep çok artarsa fiyat da yükselir ama talep diğer ürünlere kayarsa fiyatlar bu seviyede kalır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yıllık kişi başı tüketim 1,52 kilogram
Kişi başına düşen yıllık tereyağı tüketimi Fransa’da 8 kilogram ve Almanya’da 6 kilogram olarak hesaplanırken, genel anlamıyla Avrupa en yüksek tereyağı tüketiminin olduğu bölge olarak görülüyor.
Türkiye’de ise 2016’daki kişi başı yıllık tereyağı tüketimi 1,52 kilogram olarak belirlendi.
TEREYAĞI
Dünyada tereyağı üretimi ağırlıklı olarak inek, manda ve koyun sütünden yapılmaktadır.
Toplam tereyağı üretiminin yaklaşık %85’i inek sütünden elde edilmekte olup bunu %15 ile
manda. %1’lik pay ile koyun sütünden elde edilen tereyağı izlemektedir.
FAO veri tabanında keçi sütünden elde edilen tereyağı kayıtlarına rastlanmamıştır. Dünyada
gelişmiş ülkelerin küçükbaş ve manda sütünden tereyağı üretiminde etkili olmadığı bu
üretimin ağırlıklı olarak Asya. Afrika ve Arap ülkelerinde yaygın olduğu anlaşılmıştır.
1980’lerin başında süt ürünleri sektöründe ürün çeşitliliği artmış bu nedenle 90’ların ortalarına
kadar tereyağı üretiminde bir parça düşüş olmuştur. Ancak daha sonra tekrar artış eğilimine
girmiştir.
Dünya tereyağı üretiminde öne çıkan ülkeler incelenirken toplam tereyağı üretimine göre bir
değerlendirme yapılmış olup inek, manda ve koyun sütünden elde edilen tereyağı toplamı
alınmıştır. Tereyağı üretiminde dünyada en büyük payı yaklaşık %14 ile ABD almaktadır.
Ülkemiz koyun sütünden elde edilen tereyağı üretiminde ilk sırada yer alırken toplam tereyağı
üretiminde 8. sırada yer almıştır.
Avrupa’da tereyağı krizi yaşanıyor. Fiyatlar haziranda yüzde 14 artarken, yılbaşından bu yana fiyat artışı yüzde 100’ü buldu. Artışta süt üretimin gerilemesine karşın talebin artması rol oynuyor.
Avrupa’da tereyağı krizi yaşanıyor, stoklar yüzde 99 azaldı.
Dünya gazetesinden Evrim Küçük’ün haberine göre, dünyanın önde gelen süt üreticilerinde üretimin gerilemesi ve hızla artan talep, bilim adamları tarafından yıllar önce aklanan ve artık vücudumuz için faydalı kabul edilen tereyağ fiyatlarının yükselmesine neden oldu. BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre tereyağ fiyatları büyük bir hızla artıyor. Fiyatlardaki artış Avrupa’da tereyağı krizi baş göstermesine yol açtı. Talebin giderek arttığı Avrupa’da gıda şirketleri gelecek aylarda piyasada yeterli tereyağı olmayacağı ve fiyat artışlarının sürebileceği uyarısı yapıyor.
FİYATLAR BU YIL İKİYE KATLANDI
Temmuz ayı başında gıda devi Arla’nın CEO’su Peder Tuborgh, yeterli süt tedarik edilemediğini ve tereyağ sıkıntısı yaşanabileceğini belirterek tüketiciler arasında bir panik oluşmasına neden olmuştu. Arla CEO’sunun tahminleri doğru çıktı. Avrupa’da haziran ayında tereyağ fiyatları yüzde 14 artarken, yılbaşından bu yana fiyatlardaki artış yüzde 100’ü buldu. 2016’da 200 olan FAO tereyağı fiyat endeksi bu yıl 400’ü aştı. Kâr marjlarının giderek baskı altına girmesiyle fiyat artışlarının yakında pastane ürünlerine yansımaya başlaması bekleniyor.
Analistlere göre bir taraftan Avrupa’da talep güçleniyor. Rabobank küresel süt ürünleri stratejisti Kevin Bellamy, tereyağ talebinde yapısal bir değişim yaşandığını söylüyor. 2014 ve 2015 yıllarında arz fazla olmasına rağmen, talebin fiyatlarda düşüşü engellediğini belirten Bellamy, insanların tereyağına daha fazla yöneldiğini hatta tereyağın işlenmiş gıdalarda kullanımının da arttığını ifade ediyor.
Son araştırmalar da tereyağ ve kalp-damar hastalıkları arasında güçlü bir bağlantı olmadığına ortaya koyması tüketimi destekledi. Bazı nebati yağların sağlığa olumsuz etkilerinin olduğuna dair tartışmalar da tereyağına yönelimi artırdı. Eurominotor gıda analisti Raphael Moreau, insanların margarini terk ederek doğal ürünleri tercih etme eğiliminin tereyağ satışlarını artırdığını söylüyor.
AB’DE TEREYAĞI STOKU % 99 AZALDI
Ancak talebin desteğiyle artan fiyatlara rağmen birçok üreticinin üretimini artırmayı başaramadığı görülüyor. Sütün aynı zamanda taze süt, krema ve peynir üretiminde kullanılıyor olması nedeniyle tereyağ üretimine yönlendirilen süt miktarında önemli bir artış yaşanmadığına dikkat çekiliyor.
Analistler küresel stoklardaki gerilemeye de işaret ediyor. Avrupa Birliği’nde mayıs sonu itibariyle tereyağ stoku 1.396 tona indi. Bu rakam, Mayıs 2016’daki 92 bin 548 tona göre stokların yüzde 9 azaldığı anlamına geliyor. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, küresel stoklar da bu yıl 300 bin tonun altına indi. Çin gibi büyük bir pazarın süt ürünleri piyasasında yaptığı alımları artırıyor olması stokların artmasının önüne geçiyor.
Dünyanın en büyük süt üreticileri arasında Avrupa Birliği, ABD, Yeni Zelanda, Avustralya ve Arjantin bulunuyor. Technavio analistleri, 2014-2019 yılları arasında küresel tereyağ pazarında yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 4.84 olacağı tahmininde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl küresel pazarın büyüklüğü de 5.6 milyon ton olarak hesaplanıyor.
TÜRKİYE TEREYAĞDA İTHALATÇI
Dünyada tereyağı ihracatının büyüklüğü yılda 9 milyar dolara yakın. En büyük ihracatçılar arasında Yeni Zelanda, Hollanda, İrlanda, Almanya, Belçika, Fransa, Belarus, ABD, Avustralya bulunuyor. Türkiye 2015 yılında 2 milyon 462 milyon dolarlık ihracat yaparken, 72.5 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ABD, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda yer alıyor.
Kendi hayvanlarımızın sütü ile yapılan doğal ve katkısız tuzsuz tereyağı. Online Sipariş, Kapıda Ödeme, Ücretsiz Kargo, Hızlı Teslimat. Organik ve Doğal Ürünler. Ücretsiz Kargo. Hızlı ve Taze Teslimat. Sunulan olanaklar: Ücretsiz Kargo, Kapıda Ödeme, Hızlı Teslimat.
Avrupa’da yaşanan tereyağı krizi ve bölgesel sorunların aşılmasıyla artan tereyağı ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 344 artarak 5 milyon 407 bin dolara çıktı.
Tereyağı ihracatında ilk sırayı yüzde 36’lık payla Rusya aldı. Rusya’ya geçen yıl ocak-ekim döneminde yaklaşık 20 bin dolarlık tereyağı ihracatı yapılmışken bu yılın aynı döneminde söz konusu rakam 1 milyon 968 bin dolara yükseldi. Rusya’yı 1 milyon 39 bin dolarla Irak ve 529 bin dolarla Katar izledi.
“KATAR YENİ VE KALICI OLACAĞIMIZ BİR PAZAR”
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu yaptığı açıklamada, Türk ihracatçısının yeni pazar arayışlarının meyve verdiğini söyledi. Tereyağı fiyatlarında dünya genelinde artış olduğunu ifade eden Sakkaoğlu, “Ağustos ayında Avrupa’da yaşanan tereyağı krizi sonrası Türk tereyağına talep arttı. Daha önce AB ülkelerinden tereyağı alan ülkeler buradaki sıkıntıdan dolayı bizim tereyağımıza yöneldi” dedi.
Katar’a bazı Arap ülkelerinin ambargo uygulaması sonrasında da Türkiye’den giden en önemli gıda maddelerinin süt ve süt ürünleri olduğuna işaret eden Sakkaoğlu, ihracatçı için Katar’ın yeni bir pazar olduğunu ve bu pazarda Türk ürünlerinin kalitesi ve fiyat politikasıyla kalıcı olacağını düşündüğü belirtti.
Rusya ile yaşanan sıkıntılar dolasıyla geçen yıl bu ülkeye yapılan tereyağı ihracatının çok düşük olduğunu söyleyen Sakkaoğlu, iyi yönetilen diplomasi sonrası her konuda olduğu gibi süt ve süt ürünleri ihracatında da Rusya’ya artışın gözle görülür derecede olduğunu kaydetti.
İHRACATÇININ GÖZÜ ÇİN’DE
Çin’in süt ve süt ürünlerinde dünyanın en önemli ithalatçısı konumunda bulunduğuna dikkati çeken Sakkaoğlu, Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolün Onaylanması Hakkında Bakanlar Kurulu kararının 8 Nisan 2016’da Resmi Gazete’de yayımlandığını dile getirdi.
Çin’de süt tozunda zehirli bir madde olarak değerlendirilen melamine rastlanıldığını belirten Sakkaoğlu, “Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatında tek engel Çin hükümetinin sağlık sertifikaları vermesi. Bunun aşılması durumunda dünyanın en kalabalık ülkesine girmiş olacağız. Bu da ihracatımızın doğrudan artmasına sebep olacaktır” dedi.
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
türk tereyağıtürk tereyağı ihracattürk tereyağı ilgitürk tereyağı üretim
Tereyağının fiyatı bu yüzden arttı
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Türkiye’de tereyağında yaşanan fiyat artışının, Avrupa ülkelerinde 400 bin tona ulaşan stokların erimesinden kaynaklandığını söyledi.
Tezel, yaptığı açıklamada, son dönemde tereyağında görülen fiyat artışının çok konuşulduğunu ifade etti.
Fiyat artışının dünden bugüne bir şey olmadığını belirten Tezel, “Belli bir dönemde fiyat artışı olmuş gibi bir algı yaratıldı ama 2015 yılından beri dünyada sütçülük sektöründe çok ciddi dalgalanmalar yaşandı.” dedi.
Tezel, Avrupa Birliği’nin (AB) geçmişte süt kotalarını kaldırmasının ardından üretici fiyatlarının birden bire çok kısa bir dönem içinde yüzde 50 oranında düşmesi, ardından AB’nin çeşitli uluslararası ihtilaflar ve ortaya çıkan kısıtlar çerçevesinde ihracatının önünün kesilmesiyle AB, ABD ve Yeni Zelanda’da çok ciddi stokların oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“2015-2016 yılları arasında AB’de yaklaşık 400 bin tonluk bir tereyağ stoğu oluşmuştu. Bu stokların eritilmesi sırasında dünyada uluslararası süt sektörüne yönelik emtia piyasalarında, yani süt tozunda ve tereyağda 2015-2017 yıllarında çok ciddi dalgalanmalar yaşandı. Yaşanan bu dalgalanmaların neticesinde, 2017 yılının ortalarıyla birlikte tüketimin yeniden istenilen düzeye gelmesi, uluslararası konjonktürün istenilen dengelerin yeterli olmasa da belli bir noktaya gelmesi AB’deki özellikle tereyağı stoklarının erimesine neden oldu ve uluslararası piyasalarda fiyatlar yükseldi.”
ORTALAMA FİYAT ARTIŞI YÜZDE 4
Tezel, ayrıca 2016 yılının sonu itibarıyla dünyada süt fiyatları düşerken, kendilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektör ve üreticinin fedakarlıklarıyla herhangi bir gerileme olmadan 1,5 yılı geçirebildiklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu arada Türkiye’nin bir başka başarısı var. Dünyanın aksine Türkiye’de 2011 yılından bu yana süt fiyatları hiç bir zaman geriye gelmedi. Hep artarak geldi. Sadece 2017 yılının ocak ayından ekim ayına kadar Türkiye’de süt fiyatları yüzde 22 oranında arttı. Yılın başına 115 kuruş ile girilirken, ekim ayında 140 kuruşa kadar süt fiyatları geldi. Dolasıyla sadece ham madde fiyatlarında artan bu yüzde 22’lik artış reyona aslında bu oranda yansımadı. Sektörün ortalama kar marjı çok düşüktür. Düşük kar marjlarına rağmen yıl içinde sektörün fiyat artışı ortalaması yüzde 4’lerin üzerine çıkmadı.”
Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesindeki Tuzpazarı’nda şarküteri işleten İlkay İnan, son dönemde süt ürünleri arasında en fazla zammı tereyağında gördüklerini söyledi.
İnan, geçen yıl ocak ayında kilogramı 26-28 liradan satılan tereyağının fiyatının bugün 36-38 liraya ulaştığına dikkati çekerek, “Doğal olarak müşterilerin tepkisi iyi olmuyor. Bizim satışlarımız da düştü. Yurt dışından da tereyağ geliyordu kesildi. O yüzden tereyağ fiyatları epey arttı. Bu da vatandaşların alımına yansıyor.” diye konuştu.
Türkiye’ de marketlerde sütün litre fiyatı 2.10 TL ile 3.50 TL iken tereyağı fiyatları neden uçuyor?
Türkiye çocuklarından, gençlerinden eğitimde başarı istiyor, PISA Testinde (70 ülke arasından 50′ inci olduk) iyi sıralamalar bekliyor, peki bunları beklerken çocuklarını, gençlerini iyi besleyebiliyor mu?
Aile büyüklerimiz dikkat ediyor musunu ?Çocuk – Genç gelişimi için önemli:
Çocuklarımız büyürken Fındık, Ceviz, Antep Fıstığı, Tereyağı, Kırmızı et, Balık yedirebiliyor mu?
Tereyağlarımız cok kalitesiz ve margarinden sadece bir tık iyi, tereyagi aromasi katilmis fabrikasyon gidalar. 40-50 tl yi haketmeyen şişirilmis fiyatlar. 50 tl dediklerini ertesi hafta indirimde 35 e satiyolar.
Türkiye, dünyanın en ucuz çiğ sütünü satan ve en pahallı tereyağını tüketen ülke … Aynı dönemde Türkiye’de 100 litre çiğ sütün çiftlik çıkış fiyatı 25.33 Euro. Çiftçi süt ineklerini satmak için hayvan pazarında zaman öldürüyor ama yine de satamıyor.