Süt Yoğurt Peynir

Süt Peynir

HANGİ BESİNLERİ TÜKETMELİ VE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ? SÜT GRUBU (SÜT, YOĞURT, VB.)SÜT PİYASADA PASTORİZE EDİLMİŞ, UHT ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ VE ÇİĞ SÜT OLARAK BULUNMAKTADIR. UHT İŞLEMİS sütün135- 150 derece sıcaklıkta 2-4 saniye tutulması işlemidir. Kutu sütler UHT işlem görmüş sütlerdir ve b

Möö Süt 5 kg günlük çiğ süt

u işlemle içindeki bütün yararlı zararlı bütün mikroorganizmalar ölmektedir. Yani sütte PREBİYOTİKLER denen ve sağlıklı olmamız için olmazsa olmaz olan mikroorganizmalar ve onlarla beraber vitamin ve enzimler de zarar görmektedir.
PASTORİZE EDİLMİŞ Sütte günlük dediğimiz ve sütün 72 derecede 15 saniye tutularak mikroplardan arındırma işlemidir. Bu işlemle süt azda olsa yararlı mikroorganizma barındırmaktadır.
ÇİĞ SÜT olarak alınan sütün kaynatılmasıyla tam olarak yararlı mikroorganizmalar yok olmamaktadır. Vitamin, Mineral ve Prebiyotik içeriği uht ve pastörize süte göre daha yüksektir.
YANİ EĞER TEMİN EDEBİLİYORSANIZ GÜVENDİĞİNİZ SÜTÇÜNÜZ VARSA ÇİĞ SÜT, YOKSA EĞER PASTORİZE GÜNLÜK SÜT ALMAYI TERCİH EDİN .

olarak hazır satılan yoğurtları tercih etmek yerine pastörize veya temin edebiliyorsanız çiğ sütü kaynatarak evde kendi yoğurdunuzu kendiniz yapın ve yararlı mikroorganizma dediğimiz vücudumuz için sayısız birçok faydası bulunan PREBİYOTİK içeren yoğurt tüketin.
KIRMIZI ET, TAVUK, BALIK gibi besinleri tüketirken özellikle pişirme yöntemlerine dikkat etmektir.

Kahvaltısız güne başlamayın.
Her gün sabah kahvaltı , öğle yemeği ve akşam yemeği olacak şekilde 3 ana öğün ve aralarda ara öğün olacak şekilde beslenmenizi ayarlayın ve kesinlikle öğün atlamayın.
Acil bir durum mu söz konusu, yemek hazırlayacak vaktiniz mi yok; ozaman öğününüzü atlamak yerine en basit olarak 2-3 dilimlik ekmek arası peynir, yeşillik domates şeklinde öğününüzü tüketin. İçecek olarak ayran ,yoksa su tercih edin.
Kahvaltınızı en geç 9’a kadar öğle yemeğinizi 2’ye kadar akşam yemeğinizi en geç 7’ye kadar bitirin.
Günde en 8- 10 bardak su içmeye çalışın. Eğer su içmekte zorlanıyorum diyorsanız içine limon yada herhangi bir meyvenin suyundan damlatıp o şekilde içmeyi deneyin.

Her sabah kalktığınızda, herakşam yatmadan önce, her yemeğe başlarken ve yemeğinizi yerken bir su bardağı su tüketin. Böylece iştahınızı da kontrol etmiş olur ve aynı zamanda sindirim sisteminizin daha düzgün çalışmasını sağlamış olursunuz.
Günde 3 saatten fazla kendinizi aç bırakmamaya özen gösterin. Çünkü açlık süresi uzadıkça metabolizma hızınızı yavaşlatırsınız.
Ekmek olarak kepek, çavdar, tam buğday ekmeği gibi tahıllı ekmekleri tercih edin. Böylece hem lif alarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamış olursunuz hem de daha az ekmek yiyerek daha doyurucu bir öğün almış olursunuz.

Yemek yeme süresini 15 dakikadan daha kısa tutmayın. Tokluk hissinin beyinde oluşması için en az 15 dk geçmesi gerekir. Önemli olan yediğiniz miktar değil yemek yeme sürenizdir.

Pilav, makarna gibi ekmek grubu yiyecekleri haftada 2- 3 defadan fazla tüketmeyin. Tükettiğinizde kaşık yerine çatal kullanarak tüketin. Böylece yiyeceğiniz miktarı azaltmış olursunuz.

Yemeklerin suyunu tüketmek yerine susuz olarak kendisini tüketin böylece daha çok posa almış olursunuz ve ayrıca ekmek tüketimi azaltmanız daha kolay olur.
Alışverişe çıkarken tok olarak çıkmaya özen gösterin ve yanınızda meyve, galeta,leblebi vb. araöğün alın ve alışverişe liste hazırlayarak çıkın.
Hazır içecekler yerine evde yapılmış komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çaylarını tercih edin. Bitki çayları özellikle yeşil çay, adaçayı, karışık bitki çayı vb. çaylar iştahınızın kontol edilmesinde de yardımcı olur.
Kızartma yöntemleri yerine haşlama,fırındapişirme,ızgara gibi yöntemleri tercih edin.

Basit karbonhidrat içeren gıdaların (hamur işleri, tatlılar, hazır içecek meşrubatlar) tüketiminin mümkün olduğu kadar sıklığını azaltın.
( haftada bir, 15 günde bir, ayda bir gibi) çünkü bu gıdalar hem iştahın kontrol edilmesini zorlaştırır hem de sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, kalp damar sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıklarının vb. ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Süt peynir… Sağlık için bu 3 beyazdan vazgeçmeyin!
Süt Yoğurt Peynir Üretim Kontrol
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, Alzheimer olmamak için süt, ve peynir tüketiminin önemli olduğunu söyledi.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, hafızayı güçlendiren besinleri şöyle sıraladı;
Ispanak : B grubu vitaminler ve folat içerir , E vitamininden zengindir . Beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur . E vitamini zengini diğer besinler : badem , brokoli , kivi , mango , ayçiçek tohumu , domates .
Balık ( Omega 3 ) : Omega 3 beyin fonksiyonlarında önemli bir rola sahiptir . Davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir . En iyi kaynakları : somon , uskumru , hamsi , sardalye , ringa balığı . Ceviz ve keten tohumuda iyi kaynaklarındandır . Eksikliğinde depresyon , disleksi ( öğrenme bozukluğu ) , dikkat eksikliği vb. görülür.
Bitter çikolata : Beyin reseptörlerini aktive etmek için endorfin salınımını arttır .Yüksek kakao içeriğine sahip birkaç bitter karesi güçlü antioksidanlar içerir , uyarıcıları sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu artırır .
Yaban mersini , çilek , böğürtlen : Beyini serbest radikal hasarından korumada etkilidirler . Bellek arttırıcı fitokimyasal olan antosiyaninden zengindirler . Kırmızı üzüm, kivi, portakal ve elma da beyin gücünün artışı için diğer mükemmel besinlerdir.
Süt, yoğurt , peynir : Mükemmel birer protein kaynağıdırlar . Vücuda yavaş ve sabit bir enerji kaynağı sağlayıp , gün içinde hafızamızın ayakta kalmasına destek olurlar . Protein içeren besinler aynı zamanda vücudu uyaran kimyasallar olan epinefrin ve dopamin seviyelerini de arttırırlar .
Yumurta: Beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri ( A , D , B12 , B grubu ) barındırır . Beyinden sinyal alıp , gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içerir , vücudun uyanık kalmasını sağlar.
Tam tahıllar : Esmer pirinç , esmer ekmek , yulaf , darı vb. B6 , B12 ve folik asit içerirler . Hafızayı korumak , konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidirler .
Kuruyemiş ve tohumlar : Ruh halini pozitif yonde etkilerler . Kabak ve ayçekirdeği kognitif fonksiyonları arttırırlar . Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı olur .
Kırmızı lahana: Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri ( fisetin ) içerir , bu Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlıdır. Kırmızı soğanda iyi bir seçimdir .
Brokoli ve kuşkonmaz : K vitamininin zengin kaynaklarıdır . Bilişsel fonksiyonları ve beyin gücünü arttırmada etkilidirler .
Fıstık ezmesi : Beyinin odaklanması ve dikkat için gerekli olan B6 vitamininden zengindir . Kızarmış bir dilim ekmek üstüne 1 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi ve üzerine eklenmiş muz dilimleri ile B6 vitamininden zengin bir ara öğün yapabilirsiniz .
Su : Dehidratasyon ( susuzluk ) beynin kortizol denen bir hormon salgılamasına neden olur . Bu hormondaki artış beynin bilgi depolama kısmının küçülmesine ve hafıza gücünün azalmasına neden olur . Kortizol üretimini de artttırır , bu artış beyin fonksiyonunu etkiler ve hafızayı bozar.”