Süt Satış Fiyatları

Satış Fiyatları

Türkiye ‘de satış fiyatları ulusal süt konseyi tarafından  6 ayda bir yapılan periyodik toplantılar ile belirlenmektedir. Ulusal Süt Konseyi ‘nin belirlediği bu süt satış fiyatı baz alınarak tüm sektörde kullanılan alışverişler satış fiyatlarını belirler. Aynı rakam olmak zorunda değildir. Sektördeki rakamlar açıklanan süt satış fiyatının belirli katsayılarla çarpılması veya belirli miktarların eklenmesiyle oluşur.

Örneğin üretimi yapan, günlük süt tedarikçisi bir süt üretim çiftliği ile süt ve süt ürünleri üreten firma arasındaki süt satış fiyat anlaşması konsey süt satış fiyatı artı %10 prim şeklinde olsun. Bu durumda eğer ulusal süt konseyinin açıkladığı süt satış fiyatı 1 TL ise, taze üreten 1 TL + 1 x 0.1 = 1.1 TL olacaktır. Bugün itibari ile Türkiye geneli taban fiyat olarak açıklanan satış fiyatı 1.21 TL ‘dir. Bu durumda yukarıdaki anlaşmaya sahip bir süt üretim çiftliğinin toptan süt satış fiyatı 1.21 + 1.21×0.1 = 1.331 TL olacaktır. Yani soğutulmuş olarak çiftliğimden tonu 1331 TL +KDV olarak çıkacaktır.

Bazı ve süt ürünleri üreten fabrikalar ile toptan üreten süt çiftlikleri arasında da direk bir oran üzerinden anlaşma olabilir. Örneğin  taraflar karşılıklı olarak ulusal süt konseyinin açıkladığı fiyatın yüzde yirmi üzerinde bir rakamda mutabık kalmış olabilirler. Bu durumda süt konseyi 6 aylık toplantısında tavsiye ettiği süt satış fiyatını 1.5 TL olarak belirledi ise, artık bu işletmeler arasında toptan sütün fiyatı 1.5 X 1.2 = 1.8 TL + KDV olacaktır. KDV bu alışverişlerde mutlaka rakamlara ek olarak konuşulur. KDV dahil fiyat pazarlıklarda pek kullanılmaz. Toptan soğutulmuş çiğ süt alışverişlerinin çoğu resmi kayıt altındadır çünkü devlerin litre başına üreticiye nakit desteği vardır.

Bu konuştuğumuz süt satış fiyatları standart olarak 3.3 yağ oranına sahip, 3.1 proteinli kuru maddesi 10-11 civarında olan çiğ soğutulmuş sütler için geçerlidir. Sütün kalitesi üzerinden ayrıca pazarlıklar ve anlaşmalar olabilir.