Süt Mandıraları

Süt Mandıraları:

Süt mandırası, süt çiftliklerinden gelen  süt ürününün nihai satışı için (Çiftlikte veya bir süt fabrikasında, ikisine de  olarak tanımlanabilir.) müşteriler tarafından kullanılabilir hale getirildiği mekandır. İşlenmiş  ise daha uzun tanımlı bir iş koludur.

Profesyonel mandıralar yüksek inek sayılarına rağmen inek yaşlarının küçük olmasıyla bilinirler. Süt fabrikası da milletimizin süt çiftçilerine zarar veriyor. Örneğin Amerika ‘da 1970 li yıllarda  yaklaşık 648.000 süt çiftçisi vardı. Bugün onlar yaklaşık 75.000 adet.

Sütçülük, süt mandırası işletmek emek yoğun bir tarım koludur. Ve artık günümüzde, süt üretim ve işleme sürecinin her adımını mekanize etmek gerektiğinden büyük sermaye yatırımlarıyla en sermaye yoğun bir sektör haline gelmiştir. Hayvan bakımı ve tesisi işletme , tüm bu mekanizmalar, bilgisayarlı teknolojinin yönetimi altına girmiştir. Bilgisayar ve teknoloji artık bu sektörün bir teminatıdır.

Süt mandıralarında daha yüksek süt üretimi, daha düşük kar marjı anlamına gelmektedir. doğal olarak çiftçiler, daha büyük ve daha geniş sürülerin sahibi olmak için uğraşmaktadırlar. Başlangıçta küçük aile çiftlikleri 8 veya 10 süt ineğine sahipti, zamanla 50 veya 60 ineğe çıktı ve 1900 yılına kadar çiftlik başına inek sayısı 100 e kadar çıktı. Peynir markaları sayısı giderek arttı.  Daha çok üreten daha geniş hacme ulaşan marka ayakta kalabilir hale geldi.

Teknoloji ve kâr arayışı, süt fabrikalarının hızlandırılmış ve sınıflandırılmış yemleme operasyonlarına yöneltti ve hayvancılık sektörü tamamen otomasyon itti. Şimdi tipik bir Kaliforniya veya Colorado süt mandırasında 15.000 ila 20.000 ineğin sütünün sağıldığını görüyoruz.
Hayvanlar ne oldu? Kimin umurunda, hayvanlar artık atılabilir ve yenilenebilir emtia haline geldi. Büyük süt mandrılarında bir inek büyük bir çarkın sadece küçük bir dişi. Dolayısıyla daha yüksek halen daha yüksek maliyet anlamına gelmektedir, bu da sağlıksız bir ürünü elde etmek değil, daha düşük kar marjları demektir.

Pastörizasyon işlemi olmasaydı süt gibi beyaz sıvıları içmekten hasta olurduk. Bu sürdürülebilir bir sistem midir? Ne düşünüyorsun?

Süt Mandıralarında  Sağım Sistemleri:
Otomatik sağımdaki bir sonraki yenilik, 20. yüzyılın sonlarında tanıtılan süt hattıydı. Bu sistem, kalıcı bir süt dönüş borusu ve inek sıralarının üzerinde veya sağım haneyi boydan boya kuşatan ikinci bir vakum borusu kullanır. Her ineğin üzerinde bu boruya hızlı giriş portları bulunur. Süt kabına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak sağım aygıtı sütü direk bu boruya gönderir. Sağım memesinin meme emme  borusu tarafından ineğin memesine asılan ineğin altına asılabileceği yere kadar boyut ve ağırlık olarak küçültüldü.  Süt, vakum sistemi ile süt dönüş borusuna çekilir ve daha sonra yer çekimi ile sütü depolama tankına akar. Boru hattı sistemi, çiftçinin artık her bir inekten sağdığı büyük miktarda sütü kovalarla taşıması gerekmediğinden, sağımın fiziksel emeğini büyük ölçüde azalttı.

Boru hattı uygulaması ahır uzunluğunun artmasına ve genişlemesine izin verdi. Ancak bir noktadan sonra çiftçiler sığırları büyük gruplar halinde sağıma getirmeye başladılar. İnekler sütü gruplar halinde vermeye başladı. Sağım bölümü toplam ahır boyunun yarısı ila üçte birine kadar doldurdu, hayvanlara sağılıyor ve daha sonra boşaltılıyor ve yeniden dolduruyorlardı.  Böylece süt mandırası sürü büyüklüğü arttıkça, bu daha verimli bir sağım hane haline geldi.

Soğuk tutmak, süt saklanmasının ana yöntemi olmuştur. Eskiden yel değirmenleri ve kuyu pompaları icat edildiğinde ilk olarak çiftliklerde kullanımlarına başlanmıştır.  Bu sayede soğuk su sağlanması süt soğutması, sütün depolama ömrünün uzatılması ve şehir pazarına taşınmasıydı.

Doğal olarak soğuk yeraltı suları sürekli olarak bir soğutma tankı içine pompalanır. Bu soğutma banyosu içerisine, doğal olarak sıcak olan taze elde edilen sütün doldurulduğu uzun boylu, on galonluk metal kaplar yerleştirilirdi. Süt soğutmak için uygulanan bu yöntem elektrik gelmeden önce süt mandıralarında çok popülerdi.