Süt Kreması Markaları:
Süt kreması markası olarak uzun süre boyunca marketlerde sadece Pınar Süt üretimi Pınar Süt kreması vardı. Fakat şimdi hemen her süt ve süt ürünleri üreten firmanın bir markası ve markalı bir süt kremasını bulmak oldukça kolay.
İstanbul çevresi ve Anadolu ‘da yerleşik birçok süt ürünleri şirketinin topladıkları sütten önce krema sonra da bu kremadan tereyağ elde ettikleri bilinmektedir. Hatta krema alındıktan sonra kalan süt ayran yoğurt peynir olarak de değerlendirilebilir. Krema bütün memelilerin sütünden elde edilebilen bir süt ürünüdür, yaygın bir gıda maddesidir. Süt ürünleri arasında da genellikle yüksek enerji verimliliği sağlayan gıda ürünlerinin başında gelir. Sütün işlenmesi için bir üretim tesisi bir süt veya bir süt fabrikası gerekir. Krema ne kadar yüksek teknoloji ile alınırsa verim o kadar yüksek olur. Yani birim sütten elde edilen süt kreması miktarı fazla olur. Süt krema markaları arasında üniversiteler de olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük krema üreten üniversitesi ; Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Tarım Bilimleri Yüksek okulu Gıda Bilimleri Bölümü; aynı zamanda Dondurma, şerbet ve peynir üreticisi ve satıcısıdır.
KREMŞANTİ
Kremşanti, hepimizin çok kullandığı, çok can kurtaran ve asla bizi yanılmayan krema çeşitlerinden birisidir. Toz halde ve sıvı halde satılır.
Toz halde kullandığımız kremşantiyi süt ile çırparız. Genellikle 1 paket kremşanti için 1 su bardağı süt kullanılır. Biraz daha katı olmasını istersek çırptıktan sonra içerisine krema sertleştiricisi ilave edip çok az daha çırpabiliriz.
Sıvı haldeki kremayı ise çok çeşitli kullanabiliriz. Ama kremşanti yapmak istersek 1 su bardağı kadar sıvı kremayı (200 ml) 6-7 çorba kaşığı pudra şekeri ile çırparsak yine kremşanti elde edebiliriz. Biraz daha yoğun kıvamlı olsun istersek 1-2 kaşık daha pudra şekeri ilave edebiliriz.
YAĞLI KREMA ( BUTTERCREAM )
Kremşantiyi sevmeyen için önerebileceğim ve pastanelerde en çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir.
22 cm’lik bir pasta için ;
125 gr tuzsuz tereyağı veya margarin(oda sıcaklığında bekletilmiş)
250 gr pudra şekeri
2 çay kaşığı kaynamış su
kakaolu yapmak istenirse + 30 gr toz kakao ilave edilir.
Öncelikle yağımızı kremsi bir hal alanakadar mikser ile çırpıyoruz. Daha sonra pudra şekerini ilave edip yağın ve şekerin birbirine iyice karışmasını sağlıyoruz. En son suyumuzu ekleyip kıvamını verene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
Bu krema 3 ay boyunca derin dondurucuda saklanabilir. Kullanacağınız zaman, bir gün önceden derin dondurucudan normal buzdolabına kaldırmanız yeterli olacaktır.
ÇİKOLATALI KREMA
Yağlı kremayı kullanabileceğimiz gibi sıvı kremadanda bu tip bir krema elde edebiliriz.
100 gr bitter çikolatayı benmaride eritip 1 su bardağı (200 ml) sıvı krema ile birlikte çırparsak güzel bir krema elde edebiliriz.
ÇİKOLATA GANAŞ
Son zamanlarda en çok kullandığım ve çok lezzetli bulduğum bir krema çeşididir. Sacher’de ve çoğu çikolata pasta kaplamasında bu çeşit ganaşlar kullanılır. Önemli olan çikolatamızın lezzeti ve kalitesidir.
Yapımı çok kolaydır. Birebir ölçü kullanılır. Mesela 200 gr çikolataya 200 ml sıvı krema kullanılır.
Öncelikle kremamızı kaynatmadan ısıtırız. Küçük küçük kestiğimiz çikolatalarımızı bu sıcak kremanın içerisinde devamlı karıştırarak eritiriz ve 1 saat kadar oda ısısında hafif koyulaşmasını bekleyip öyle pastamızı sıvarız..
ICING KAPLAMA ( GLACE ICING )
Daha çok kurabiye kaplamasında ve cupcakelerin üzerilerini süslemek için kullanılır. Likit ve parlak bir görünümü olur, kurabiyelerin üzerlerinde ise donduktan sonra mat bir görünüm alırlar.
22 cm’lik bir pasta için ;
185 gr pudra şekeri
1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı veya margarin
4-8 çay kaşığı süt veya su ( kıvamına bağlı )
isteğe göre gıda boyası ( toz veya jel )
Tüm malzemeyi ısıya dayanıklı bir kabın içerisine koyalım. Ağzı geniş bir cezvede su kaynatalım ve kaynamış suyun üzerine malzemelerimiz ile dolu kabı yerleştirelim ve buharında devamlı karıştırarak koyulaştıralım. İstediğimiz kıvama gelince buhardan alıp hafif karıştırarak ılıtıp kekin üzerilerine dökelim.
Eğer kurabiyelerin üzerilerine kullanmak istiyorsanız sondurmadan birazcıkdaha ılıtıp kullanın.
ROYAL ICING
Daha çok pastaların üzerilerine yazı yazmak ve şekiller çizmek için kullanılan bu sert krema , bazı özel durumlarda pastaların üzerilerinide süslemektedir. Mesela bazı özel düğün pastalarının üzerileri daha dayanıklı olması için royal icing ile kaplanır. Bol şekerli bir tadı vardır ama görüntünün uzun süre bozulmadan aynı kalması özel bir durumda sizin için önemli ise bu kremayı önerebilirim.
3 adet yumurta akı
1 paket pudra şekeri ( 250 gr)
1/4 limon suyu
kürdanın ucuyla toz gıda boyası ( renklendirmek isterseniz)
Yumurta akları ile pudra şekerini birlikte çırpıyoruz. ( yavaştan hızlıya) Limonun suyunu da ilave edip krem şanti kıvamında bir karışım elde edinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Renklendirmek istersek bu aşamadan sonra çok az boya ilave edipçok az daha çırpıyouz.
Pasta için : En Derin Sevgi
PASTACI KREMASI
En çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir. Pastaların üzerilerine sürebileceğimiz gibi pastaların arasına , profiterolün içkısmına, tartların içlerine vb. bir çok alanda kullanabiliriz.
250 gr süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Ama ben margarin kullanmayı tercih etmiyorum. Hazırladığım kremayı devamlı karıştırark soğutuyorum.