Süt Kaymağı

Süt Kaymağı:

Süt kaymağı yapımında en önemli püf noktası sütünüzün taze, yağ oranı yükseki ısıl işlem görmemiş günlük çiğ süt olmasıdır.

Evde süt kaymağı yapımı.
Süt Kaymağı Yapımı

Günlük çiğ sütü kaynattığınız zaman bir süre soğumaya bırakın. Tüm yağlı kısmı üst kısımda toplanacaktır. Bu toplanan yağlı kısmı sıyırarak kaşıkla toplayın . (Sütün yağlı kısımlarıyla beraber) , bir kabın içinde koyup, mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpın. Sütün üzeri  çırptıkça katılaşacaktır. Sonra süt kaymağınız hazır. Kapalı bir kapta, buzdolabında muhafaza edin istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

günlük sütten krema yapımı
Evde yapımı

Acil  ihtiyacınız varsa veya son dakikada kremanız tükendi ise  bunun yerine çiğ sütünüzden hemen krema yapabilirsiniz. Her ne kadar kendi çırpılmış süt kremanızı sıfırdan yapmanız zor bir ihtimal gibi görünse de, oldukça kolaydır. Birkaç önemli bileşene, biraz kuvvetli karıştırmaya ve biraz sabırla ihtiyacınız var. Buzdolabınızda bulunan sütten kabarık şanti oluşturmak için bu tarifi deneyin.

sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen lezzetli bir süt ürünüdür. Yapıldığı sütün çeşidine göre lezzeti değişmektedir. Türkiye’de sütünden yapılan normal ve manda sütünden yapılan Afyon kaymağı üretilirken her ikisi de “kaymak” olarak tüketilir. Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliğine göre; Kaymak, ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içermesi gerekmektedir. Afyon Kaymağı ise manda sütünün tekniğine uygun bir ısıl işlemden geçirilerek (92 C’de en az 2 dakika) ve daha sonrada tekniğine uygun olarak soğutulması ile elde edilen süt ürünüdür.

Bundan dolayı Afyon Kaymağında da süt yağı oranı ağırlıkça en az % 60 olmalıdır. Yaygın olarak klasik (geleneksel) yönteme göre üretilen kahvaltılık olarak Türkiye’nin her yerinde tüketilmekte olup perakende satış noktalarında satışa sunulmaktadır. Afyonkarahisar iline has olan manda sütünden üretilen kaymak “Afyon Kaymağı” olarak tanınmaktadır. Afyon kaymağı çok meşhur olmasına rağmen önemli sorunlara sahiptir. Bu sorunların basında urunun raf ömrünün kısa olması gelmektedir. Değişik depolama ve paketleme teknikleri kullanılarak raf ömrünün uzatılabilmesi mümkündür. Kaymağın raf ömrü genellikle buzdolabı koşullarında 4-5 günü geçmemekle beraber sadece kış mevsiminde nadiren 6-7 güne çıkabilmektedir.
yapımında süt, krema ve nişasta kullanılır.
Öncelikle en önemli püf noktası günlük doğal süt. Neden günlük doğal süt? Çünkü yapımı için bize sütün üzeri gerekli.
4-5 kilo sütün üzerinden bir kullanımlık çıkıyor. Bunun için yapmanız gereken öncelikle sütü pişirmeniz. Süt piştikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Sütün tüm yağlı kısmı ve üzeri üst kısımda toplanacaktır. Bu toplanan yağlı kısmı üzerinden alın . (Sütün yağlı kısımlarıyla beraber). Ardından bir kabın içine koyup, mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpın. Kapalı bir kapta, buzdolabında muhafaza edin. 4-5 gün içinde tüketin. Sütün üzerinden toplayıp buzlukta biriktirebilirsiniz, kaymak yapımı için giriştiğinizde 4-5 seferde topladığınız kaymağın tümünü bir saferde işleyebilirsiniz.  Kaymak yapacağınız zaman çıkarıp çözdürüyor mikserle karıştırırsınız. Kullanacağınız miktarını dolapta, fazlasını da dondurucuda saklayabilirsiniz.