Samsun Çiftliklerde Şarbon Hastalığı

SamsunBafra  Çiftliklerde Hastalığı

hastalığı nedir? Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan şarbon vakası nedeniyle çoğu vatandaşlarda tedirginlik devam ediyor.
Kurban Bayramı’nın ardından Türkiye’nin bazı bölgelerinde vakalarına rastlanması vatandaşların tedirgin olmasına neden oldu. Aralıklarla gündeme gelen ve önlem alınmaması durumunda ölümlerle dahi sonuçlanabilen şarbon hastalığı, akciğer, deri ve sindirim sistemi şarbonu olmak üzere 3 tipte kendisini gösterebiliyor. Peki, şarbon hastalığı nedir? Şarbon nasıl bulaşır?

hastalığının etkeni Bacillus anthracis’dir. Bu hastalık esas olarak ot yiyen hayvanların hastalığıdır ve insanlara hasta veya ölen hayvanlardan bulaşır. Robert Koch (1876) hastalığın etkenini bulmuş ve Pasteur(1881) ise bu hastalığa karşı ilk bakteriyel aşıyı hazırlamıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına karşın�şarbon hastalığı hala güncelliğini korumaktadır.

Hastalık Kaynağı ve Bulaşma Yolları

Hastalık insanlara hasta hayvanlardan direk yolla veya indirek yolla bulaşır. Bulaşma kaynaklarına göre hastalık; 1. endüstriyel, 2 tarımsal ve 3. laboratuvar kaynaklı olabilir. Endüstriyel kökenli şarbon, B.antracis sporlar ile kontamine hayvansal ürünlerin; keçi kılı, yün deri, post ve kemik gibi, sanayide işlenmesi esnasında oluşur. Sporların deriye bulaşması ile deri şarbonu veya sporların solunması ile akciğer şarbonu oluşur. Gelişmiş ülkelerden bildirilen olguları, genellikle hastalığın bulunduğu ülkelerden ithal edilen hayvansal ürünlerden kaynaklanmaktaydı. Hayvansal ürünlere uygulanan dekontaminasyon işlemleri ile hastalık riski oldukça azaltılmıştır. Ülkemizde endüstriyel orijinli şarbon olgusu, ancak deri sanayinde zaman zaman görülmüştür.

Tarımsal kökenli şarbon, ölen hastalıklı hayvanların kesilmesi, derisinin yüzülmesi, etinin kıyılması sonucu; direk temasla deri şarbonu veya etlerin yenilmesi ile sindirim sistemi şarbonu gelişir. Ülkemizde görülen olguları genellikle tarımsal kökenlidir. Hayvancılıkla uğraşanlar, kasap ve veteriner hekimler şarbon yönünden risk gruplarını oluşturmaktadırlar.

İnfeksiyon sineklerle de mekanik olarak bulaşabilir. Zimbabwe’de 1979-1980 yıllarında çıkan büyük epidemide ahır ve at sineklerinin de büyük rol
oynadığı belirtilmektedir . İnsandan insana bulaş çok nadirdir. İnfekte yara ve akıntı ile direk ve indirek temas sonucu infeksiyonun bulaşma riski vardır.
Laboratuvarlarda bulaş nadirdir. Dikkatsizlik sonucu infeksiyon gelişebilir. Oldukça tehlikelidir.

Bu hastalık her yaş ve cinste görülebilir. Tarım kesiminde çalışan orta yaş grubu bu infeksiyona daha sık yakalanmaktadır. Şarbon, bu hastalığın görüldüğü ülkelerde her mevsimde görülebilir. Ülkemizde, yaz ve sonbaharda hasta sayısı artmaktadır.

TARİHTEKİ VAKALARI

Nisan 1979’da, Sverdlovsk (Rusya) şehrinde çıkan 64 kişinin ölümü ile sonuçlanan, 96 kişiyi kapsayan salgınının, biyolojik silah etkeni olarak çalışılan bir laboratuvarda kaza sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Bu tahmin Ruslar tarafından doğrulanmamıştır .

En son şarbon paniği Amerika’da yaşanmaktadır. Florida’da 5 Ekim 2001 tarihinde akciğer şarbonundan bir ölüm bildirildi. Çalışma arkadaşının burnundan şarbon bakterisi izole edildi. Bu iki vaka Boca Raton’da lokal bir gazete ofisinde çalışan kişilerdi. On altı Ekim 2001 tarihine kadar Florida’da iki şarbon vakası ve bir ekspojur bildirildi. New York’ta ise iki şarbon vakası ve üç ekspojur bildirildi. Yirminci yüz yılda Amerika’da toplam 18 akciğer veya inhalasyon şarbonu bildirilmiş. En son vakanında 25 yıl önce görüldüğü belirtilmektedir. Amerika’da panik devam etmektedir. Bu olayın biyoterörizm olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. İnfeksiyon kaynağı ve nasıl yayıldığı konusunda bilgiler henüz açıklığa kavuşmamıştır.

ŞARBON HASTALIĞI

Şarbon hastalığı, son günlerde medya ve sosyal medya aracılığı yapılan kasıtlı veya bilgisizce yapılan paylaşımlar nedeni ile halkımızı endişeye sevk eden bir konu olmuştur.

Şarbon hastalığı yeni çıkan bir hastalık değildir. Ülkemizde her zaman görülen bir hayvan hastalığıdır.1960-1970 li yıllarda yılda 10.000 üzerinde şarbon vakası görülürken son yıllarda bu rakam 100-150 vakaya kadar düşmüştür.

Şarbon Hastalığının ülkemizde görülen türü deri tipi şarbon mikrobudur. Topraktan hayvana hayvanın etinden de direkt temas eden insana bulaşabilir. İnsandan insana bulaşmaz. Ancak zayıf olan bu mikrop etin pişirilmesi ile ölür. Çiğ et yenirse veya et ile direkt el teması olursa bulaşabilir. Şarbon tedavisi kolaydır. Antibiyotik tedavisi ile kolayca hastalık yok olur.

Şarbon mikrobunun süte geçme ihtimali çok düşüktür. Şarbon hastası bir inek zaten süt de vermez ve sağılmaz. Üstelik sütün kaynatılması ile tüm mikroplar ölür. Bilimsel olarak 85 °C ve üzerindeki sıcaklıkta bilinen mikropların % 99 u ölür. Sütün kaynama esnasında sıcaklığı 95-100 °C ye kadar ulaşır. Ayrıca yoğurdun asidik ortamı hiçbir bakteri barınmasına izin vermez. Bu nedenle kaynattığınız sürece her çiğ sütü satın alıp rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde görülen Şarbon hastalığını bu kadar gündem olmasının ilk nedeni çok yoğun bir nüfusun yaşadığı İstanbul’a yakın bir bölgede görülmesidir. Silivri’de çıkan 1 adet hayvanda tespit edilen şarbon vakası ve bu hayvanla temas eden 6 kişinin tedavi altına alınması, kasıtlı sosyal medya haberleri ile abartılarak halkın panik olmasına neden olmuştur. Ayrıca yetkililerin yeterli ve ikna edici açıklama yapmamaları da diğer bir nedendir.

Hatta bu durumu fırsata çevirmek isteyen ahlak yoksunu,fırsatçı şahıs ve firmalar rakiplerine iftiralar atarak haksız kazanç elde etme veya zarar verme çabasına girmişlerdir.

Samsun Süt Çiftliği olarak Hastalıklardan Ari ve Avrupa Standartlarında üretim yapan bir olmamız nedeni ile hayvanlarımızda hayvan hastalığı olma imkanı yoktur. Çiftliğimize 2 yıldır tek bir hayvan dahi dışardan girmediği için dışardan bulaşma ihtimali de yoktur. Buna rağmen müşterilerimizin daha emin olarak sütümüzü alabilmeleri için 21.09.2018 tarihinde Çiftliğimizin bulunduğu Samsun ilçesindeki çiftliğimizde şarbon hastalığı olup olmadığının tespitini istedik. Yapılan inceleme ve analiz sonucu çiftliğimizde herhangi bir şarbon hastalığı olan hayvan tespit edilmemiş ve bu nedenle aşağıdaki belge resmi makamlarca tarafımıza verilmiştir.
Şarbon hastalığı nedir? Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan şarbon vakası nedeniyle çoğu vatandaşlarda tedirginlik devam ediyor.