Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, “Hammaddeden bitmiş ürünlere kadar çok düzeyli katma değerli zincirler oluşturmayı amaçlayan bakır endüstrisi kümelenmesinin geliştirilmesi konsepti hakkında” bir karar taslağı yayınladı.
Belge, Özbekistan’da 2030 yılına kadar bakır endüstrisi kümelenmesinin geliştirilmesi konseptinin yanı sıra 2024-2030 yılları için bakır hammaddelerinden yüksek katma değerli ürünlerin tam döngülü üretiminin teknolojik zincirinin oluşturulmasına yönelik Yol Haritasını onaylamayı planlıyor.
Buna ek olarak, yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin bir parçası olarak bakır hammaddelerinin işlenmesine yönelik hedef göstergeler ve hedef program, belirtilen dönem için onaylanacaktır.
Proje, bakır endüstrisi kümelenmesi bölgesinde yatırımcı yerleştirme prosedürünün onaylanmasını öngörmektedir.
Yıllık bakır üretiminin 2030 yılına kadar 400.000 tona ulaşması ve bunun 300.000 tondan fazlasının endüstriyel olarak işlenmesi beklenmektedir.
Elektrikli ürünler ve elektetrikli ev aletleri üretiminin yerelleştirilmesi için 1,5 milyar dolarlık yatırımın çekilmesiyle toplam üretim hacmi 8 milyar dolara yükselecektir.
Bakır sanayi kümelenmesi içinde bakır işleme projelerinin uygulanması, bakır hammadde işleme derecesini %80’e çıkaracaktır.
Ayrıca, madencilik ve metalürji endüstrisinde ihtiyaç duyulan yeni ekipman ve bileşen türlerinin ithalatın yerini alacak şekilde yerelleştirilmesi beklenmektedir.
Katma değeri yüksek bitmiş ürün ve hizmet ihracatı artırılacaktır.
Madencilik ve metalürji endüstrisinde yüksek nitelikli personelin eğitimi ve mesleki gelişimi için bir sistem oluşturulacaktır.
Yeni üretim tesislerinin kurulması nedeniyle kümelenmede 10.000’den fazla yeni istihdam yaratılması beklenmektedir. (Uzdaily.uz)