Moğolistan Parlamentosunun Güvenlik ve Dış Politika Daimi Komisyonu, Koronavirüs salgınının (Kovid-19) Sosyal ve Ekonomik Etkilerinin Önlenmesi, Kontrolü ve Azaltılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüştü. Moğolistan Başbakan Yardımcısı S. Amarsaikhan yasa tasarısı ile ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı.
Omicron varyantının Moğolistan’a girip yayılması ve Moğolistan’ın ulusal güvenliğini, halk sağlığını ve sosyal ve ekonomik istikrarını olumsuz yönde etkileme riski yüksektir. Bu nedenle, pandeminin gelecekteki durumu, diğer ülkelerin buna karşı aldığı önlemler, alınan dersler, Moğolistan’daki zorluklar ve potansiyel riskler, koronavirüs enfeksiyonu pandemisinin önlenmesi ve kontrolü dikkate alınarak karantina uygulaması ve Koronavirüs salgınının sosyo-ekonomik etkilerinin önlenmesi, kontrolü ve azaltılmasına ilişkin yasanın geçerliliğini uzatmak ve bazı değişiklikler yapma zaruriyeti doğmuştur.
Kanun tasarısı, pandeminin yayılmasını önlemek ve bununla mücadele etmek ve olumsuz sosyal ve ekonomik etkisini azaltmak için tedbirlerin uygulanması için gerekli olan aşağıdaki hükümleri içermektedir:
- Kanun geçerliliğinin 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılması;
- Bu Kanunun 7.1.2.maddesinde belirtilen pandemi durumunda Hükümet, vatandaşların sağlığını ve gelirini koruma, işleri muhafaza etme, ekonomiyi canlandırma ve gerekli mali düzenlemeleri yapma yetkisinin 29 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılması ve buna ilişkin Bütçe Kanununda değişiklik yapılması.
Diğer taraftan, 250-350 kW’a kadar elektrik ödemelerinin gelecek yıl 30 Haziran’a kadar muafiyete tabi tutulmaya devam edileceği duyuruldu.
Moğolistan Parlamentosu, Koronavirüs salgınının (KOVID-19) sosyo-ekonomik etkilerinin önlenmesi, kontrolü ve azaltılmasına ilişkin yasanın uygulama süresini 30 Haziran 2022’e kadar uzatma kararını onayladı. Yasanın uzatılması ile sadece konut ipotek ödemelerini geciktirmekle kalmayacak, aynı zamanda yasada belirtilen süre için devletin elektrik faturalarını ödemeye devam edecek. Bunu yaparken, apartmanlar için 250 kW’a kadar ve çadır mahalledeki haneler için 350 kW’a kadar elektrikten muaf tutulacaktır. Fazla ödemelerden hane halkı sorumlu olacaktır. Şirketler için uygulanan elektrik indirimi 31 Aralık 2021’de sona eriyor.
Uygulamaya göre, Moğolistan’da Aralık 2020’den bu yana konut ve işyerlerinin elektrik faturalarını devlet karşıladı ve bu ödeme için Erdenet Maden şirketi tarafından 800 milyar MNT sağlanmıştı. Erdenet, sosyal sorumluluk kapsamında önümüzdeki yıl 250-350 kWh elektrik için 75 milyar MNT ödeyecektir.
Yurt dışından Moğolistan’a Geleceklerin Dikkatine
Moğolistan Ulusal Acil Durumu Komisyonu kararına göre, 25 Aralık 2021 tarihinden itibaren yurt dışından gelenler, koronavirüsün yeni mutasyon (omicron) versiyonunun önüne geçmek için 3 gün süreyle karantina uygulamasına tabi tutulacaktır. 0-3 yaş arası çocuklar için ücretsiz, 4-12 yaş arası çocuklar için 50.000 MNT, 13 yaş üzeri kişiler için 100.000 MNT ücret alınacaktır.
Karantina için ödeme, kalınan otel veya izole merkezinde yapılacaktır. Yurt dışından gelenler, IBIS, Tuushin, Kempenski ve Novotel gibi oteller için otellerin belirlediği fiyat üzerinden ödeme yapmayı tercih edebilirler.
Karantina için yukarıda belirtilen fiyat tarifelerine tabi belirlenen otel isimleri ise aşağıda sunulmaktadır:
- Kentavr
- Sunjin Grand
- Amar
- World Mongolia
- Temuujin
- Munkhkhustai
- Lion Tower
- Office
- Khabu
- Universal Med
- Juchi
- Toyoko Inn Ulan Batur
- Alfa
- Mongolica
- Tsetsenkhangai
- Naranbulag
- Taij
- Guide
- Topaz
- Park
Öte yandan, Moğolistan’a ve ülkemize seyahat edecek vatandaşlarımız ve iş insanlarımızın yukarıda bahsedilen Moğolistan’ın Kovid-19’la mücadele kapsamında uygulanan kurallarına yönelik güncel gelişmeleri T.C. Ulanbator Büyükelçiliğimizin http://ulanbator.be.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/386305 bağlantısı üzerinden takip etmeleri mümkündür.