Moğolistan Başbakanı L. Oyun-Erdene 14 Şubat tarihinde yapılan Hükümet Kabine Olağanüstü Toplantısından alınan kararları açıklamıştır. Moğolistan Başbakanı L. Oyun-Erdene, “Bugünkü Hükümet Kabine Olağanüstü Toplantısından ülkedeki mevcut salgın durumu ile Sağlık Bakanlığı ve Devlet Acil Durum Komisyonu toplantılarından alınan kararlara istinaden salgın önlemleri konusunda “Turuncu” seviyesinden “Sarı” seviyesine geçilmesine ve Yüksek düzeyli afet hazırlık durumun iptal edilmesine ilişkin Hükümet kararnamesi onaylanmıştır. Böylece Moğolistan sınırlarını tamamen açmış ve turistlere açık bir ülke olmuştur. Aşının tam dozunu olan yatırımcıları ve turistleri Moğolistan kabul etmeye hazırdır. Eğer aşı olmadıysa da Moğolistan’a gelip aşı olabilirler.
Şu anda, ülkenin toplam yetişkin nüfusunun yüzde 92’si tamamen aşılanmış durumdayken, hedef grup vatandaşlarının yüzde 52’sine üçüncü doz COVID-19 aşıları uygulandı. Şu ana kadar 90 bin vatandaş da dördüncü dozunu oldu. Bu nedenle Moğol Başbakan, basın toplantısında, enfeksiyon ve korunma konusunda gerçekleştirilen risk değerlendirmesine dayanarak, Bakanlar Kurulu’nun pandemi kısıtlamalarını hafifletme kararı aldığını kaydetti.
Daha sonra bu kararla Moğolistan’ın sınırlarını uluslararası seyahate tamamen açtığını özellikle kaydetti. Diğer bir deyişle, yüz maskesi takmak, sosyal mesafeye uymak, el dezenfektanı uygulamak ve COVID-19 aşılarına aktif olarak katılmak için çıkarılan uyarının yanı sıra, pandemi durumuyla bağlantılı olarak önceden uygulanan tüm kısıtlamalar kaldırılıyor.
Ülkenin artık tüm turistlere ve aşıları tam olan yatırımcılara açık hale gelmesiyle Moğolistan’da aşı yaptırmanın mümkün olduğunu dile getiren Başbakan, “Moğolistan hükümeti, idari organları, özel kuruluşları ve turizm şirketleri, ülkeye iş ve turizm amacıyla gelen herkese güvenliği sağlamak ve sorunsuz hizmetler sunmak için gerekli koşulları oluşturmak için çaba gösterecek” dedi.
Başbakan L.Oyun-Erdene sözlerine şöyle devam etti: “12 Kasım 2020’den bu yana Moğolistan, ‘Kırmızı’ seviyesindeki kısıtlamaların altında 79 gün geçirerek toplam 7 kez katı karantina önlemleri aldı. Dönemin geri kalanında, ‘Turuncu’ seviye veya yüksek acil hazırlık durumu uygulandı. Bunun sonucunda ülkenin ihracatı durmuş, yük taşımacılığı yavaşlamış, okullar birebir ders düzenleyemez hale gelmiş, işyerleri kapanmış ve 200 binin üzerinde iş imkânı riske atılmıştır. 1992’den beri ilk kez Moğolistan’ın ekonomik büyümesi yüzde -5,3’e ulaştı. Genel bütçe gelirleri de yüzde 23 azaldı.”
Pandeminin zorluklar yaratmaya devam ettiğini vurgulayarak, tüm vatandaşlara ve kuruluşlara, aşılara dahil olmak ve yüz maskesi takmak gibi uygun önlemleri alarak kendilerini ve başkalarını COVID-19’dan koruma konusunda güvendiğini dile getirdi.
Başbakan, ‘Yeni Canlanma Politikası’ çerçevesinde, hükümetin pandemi kayıplarını telafi etme ve ekonomik toparlanma yoluyla yatırımları artırma konusundaki tutumunda kararlı olmaya devam edeceğinin altını çizdi (montsame.mn).
Moğolistan Hükümeti: “Altanbulag ve Zamiin-Uud gibi sınır kapılarının yüksek düzeyli afet hazırlık seviyesi, yerel yönetimler tarafından belirlenecek”
Sınır kapısı bölgelerinde salgının yayılmasını önlemek ve ihracat ve ithalat faaliyetlerini aksatmamak amacıyla “Altanbulag”, “Bulgan”, “Borshoo”, “Gashuunsukhait”, “Zamiin-Uud”, “Sukhbaatar”, “Khangi”, “Shiveekhuren”, “Tsagaannuur” ve “Ereentsav” gibi sınır kapıları bölgelerinde yüksek düzeyli afet hazırlık seviyesinin belirlenerek salgın önlemlerinin alınması konusunda Bayan-Ulgii, Dornogovi, Dornod, Umnugovi, Sukhbaatar, Selenge, Uvs ve Khovd yerel yönetim makamlarına talimat verilmiştir (ikon.mn).
Öte yandan, Moğolistan’a ve ülkemize seyahat edecek vatandaşlarımız ve iş insanlarımızın yukarıda bahsedilen Moğolistan’ın Kovid-19’la mücadele kapsamında uygulanan kurallarına yönelik güncel gelişmeleri T.C. Ulanbator Büyükelçiliğimizin http://ulanbator.be.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/386305 bağlantısı üzerinden takip etmeleri mümkündür.