Navoi bölgesinin Karmana bölgesinde 100 megavat kapasiteli modern bir fotovoltaik güneş enerjisi santrali devreye giriyor. Burada yılda 252 milyon kilovat saat elektrik üretilecek olup 80 milyon metreküp doğalgaz tasarrufu sağlanacak ve 160.000 ton uçucu gazın atmosfere salınmasını önlenecektir.
Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev: “Öncelikle, bu proje kapsamında kısa bir süre – bir buçuk yıl içinde büyük çaptaki çalışmaların gerçekleştirildiğini belirtmek gerekiyor. Özellikle 110 milyon dolarlık yatırım çekilerek, 300.000 güneş paneli kurulumunun yapılması sektörümüz tarihinde büyük bir olay” ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre, Özbekistan güneş enerjisi santralleri inşa ederek toplam 600 milyar kWh elektrik üretme potansiyeline sahip. Bu, ülkenin bugünkü toplam enerji ihtiyacının 8 katıdır.
2030 yılına kadar güneş enerjisi santralleri kapasitesinin en az 5.000 MW’a, rüzgar santralleri kapasitesinin ise 3.000 MW’a çıkarılması planlanmaktadır.
Özellikle aşağıdaki kuvvetler devreye alınacaktır:
- – bu yıl sonuna kadar Semerkant’ta 100 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali;
- – önümüzdeki iki yıl içinde Buhara, Cizzakh, Namangan, Semerkant, Khorezm, Surkhandarya ve Kaşkaderya’da toplam 2.100 MW kapasiteli 9 güneş enerjisi santrali ve Karakalpakistan Cumhuriyeti, Buhara ve Navoi bölgelerinde toplam 1.600 MW kapasiteli 4 rüzgar santrali.
Verilen bilgilere göre bu proje, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Masdar şirketi tarafından hayata geçirilmiş olup, bu şu anda yabancı devlet şirketleri ile yapılan en büyük ortak girişim projesidir.
Devlet Başkanı, BAE ile işbirliğinin yıldan yıla genişlediğini ve yeni bir seviyeye yükseldiğini kaydetmiştir. (Gazeta.uz)