Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır

HAKİKİ TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR ?

Piyasada satılan, marketlerde karşımıza çıkan tereyağlarını gerçek olup olmadığını saflık düzeyleri kontrol etmek için beş temel yöntem uygulanabilir.
Son zamanlarda özellikle bilinen markaların tereyağları içinde sahte yağların bulunduğu haberleri yayıldı bu nedenle kullandığımız tereyağının saf olup olmadığını kesinlikle bilmemizin gerektiği konusunda bir çalışma yapalım, sağlığımızı tehdit eden bu durum karşısında önlem alalım dedik. Bu konuda ilgili yetkililer soruşturma raporları hazırlıyorlar tahsis faaliyetlerine karşı özel ekipler sürekli çalışıyor ancak yine de biz tereyağımızın güvenirliğinden emin olmak için kendimiz de çalışmalar yapmalıyız.

Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır ?

Gün geçmesin ki bir sahtecilik çetesi gerçek tereyağı ile aynı miktarda bitkisel veya  ucuz yağı ile tutuklanmasın, basılmasın. Tüm gıdalarda olduğu gibi tereyağında da ucuz ve zararlı maddeler izinsiz kullanılmaktadır
Güvenilir markalardan ürün alıp kullandığımızda kendimizi biraz daha iyi hissediyoruz ancak ailemizin ve arkadaşlarımızın güvenliği için bu gıdaların kontrolünü evde kendimizde yapmak durumundayız.

Tereyağının saflığı nasıl kontrol edilir ? Gerçek Nasıl Anlaşılır ?

Tereyağının gerçek olup olmadığını kontrol etmenin en basit yöntemi bir kapta bir çay kaşığı tereyağı ısıtmaktır tereyağı hemen erir ve koyu kahverengimsi bir renk kalırsa saf tereyağıdır ama eğer rengi açık sarıya dönerse kesinlikle katkılıdır.
Diğer yöntem tereyağını hindistan cevizi ile beraber eritmek ve kavanozu buzdolabında soğumaya bırakmaktır eğer tereyağı ve hindistan cevizi yağı ayrı katmanlar halinde katılaşıyorsa tereyağı karışımlıdır aksi halde tereyağını saftır.

Gerçek Katkısız Tereyağı Üretimi

Biraz daha profesyonel bir yöntem de tereyağının gerçek olup olmadığını anlayabiliriz bu yöntemde cam bir test tüpüne bir çorba kaşığı koyup ısıtıyoruz bir tutam şekerle eşit miktarda konsantre hidro klorik asit ekliyoruz ve çal kalıyoruz eğer karışım pembe veya kırmızıya dönerse bu tereyağının hidrojen önce yağ ve diğer standart altı kimyasallarla karıştığı anlamına gelir
İyi kaliteli saf tereyağı vücut ısısında erimelidir. Bu nedenle avucunuza aldığınız küçük bir porsiyon tereyağı vücut ısısından dolayı kendi kendine erimeye başlarsa bu tereyağının saf olduğunun bir işaretidir, aksi taktirde o tereyağını tüketmemenizde fayda var.
Başka bir yöntem de de eritilmiş saf tereyağına  küçük bir iyot çözeltisi eklemektir eğer çözelti kahverengiye dönerse tereyağı içerisinde nişasta var anlamına gelir. Nişas ile birlikte başka birçok katkı maddesi de kullanılmış olabilir.
Sanılanın aksine ; medyada oldukça fazla duyulan tereyağının köpürmesi , tereyağının içindeki koku,  tereyağına rengi , tereyağının görünüşü vs.. itibari ile karar vermek çok zordur bu tür bilgilere itibar etmemek gerekir . Gerçek tereyağı hakkında bu tür yanlış bilgiler yayanlar bu tür yağları üreten büyük şirketleridir. Köpüren ve iyi koku yayan, piyasadaki çoğu tereyağ, imalat esnasında profesyonelce eklenen katkı maddeleri sayesinde bu özellikleri taşımaktadır.

Kahvaltılarda veya yemeklerimiz de pişmiş olarak kullandığımız lezzet ve besleyici değeri çok yüksek olan vazgeçilmez hayvansal besin kaynağımız sütün içindeki yağdan elde edilen bir süt ürünüdür tereyağının büyük bölümü süt yağından oluşur ve A, D vitaminleri başta olmak üzere bir çok faydalı vitamin ve mineral içerir. Bu nedenle gerçek tereyağını anlamamız ve tüketirken seçici olmamız çok önemlidir.
Ülkemizde inekler kış aylarında kapalı ahırlarda beslenirler ve kurutulmuş otlar tüketirler. Yaz ve bahar aylarında ise taze ot ve bitkiler yiyerek beslenirler. Taze ot ve yem bitkilerinde  mevcut olan beta karoten tereyağına sarı rengi veren mineraldir.  Profesyonel imalatcılar kolaylıkla eksikliğini giderebilidiği bir maddedir. Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır sorusunun cevabını verirken kullanılacak bir kriter değildir.
Günümüzde her türlü teknolojinin olduğu gibi tereyağı imalat teknolojileri de çok gelişmiştir yeni yöntemlerin keşfedilmesi ile gıda ve endüstrilerinde son teknolojilerin kullanılması yaygınlaşmıştır bu nedenle tereyağı üretimi de artık entegre ve sürekli sistemler içeren tesislerde yapılmaktadır. Esası yöntem eski klasik-üretim ile aslında aynıdır ancak makinalar ve sürekli prosesler kullanılmaktadır
üretildikten sonra 4°-6°  C derece arasında depolanmalıdır çarpmaya ve ezilmeye karşı dirençli kutu ve kasalarıyla taşınır taşıma ve depolama sırasında tereyağının sıcaklığı 10° C geçmemelidir 10° C’yi geçen sıcaklıklarda tereyağ erim’e sonucu yapı kusurları ve mikro bio tik bozulma gösterebilir.

Gerçek tereyağının katkısız tereağı olduğu anlamanın en kolay yolu vüzcur ısısında erimesini test etmektidir. Oda sıcaklığında bırakarak bile tereyağnızın katkısız olup olmadığını , hilesiz üretildiğiniz anlamanız mümkündür. Gerçek tereyağını kokusunda ve renginden anlayamazsınız.

MERAK EDİLENLER?

Tereyağı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına internet üzerinde bulunan çeşitli bilgiler ile derledik.

Tereyağı çocukların beslenmesinde nasıl bir rol oynar?
İçerdiği yüksek orandaki süt yağı sebebiyle zengin bir enerji kaynağıdır.
Beyin sağlığı ve sinir hücrelerinin gelişimi için son derece önem taşıyan ve insan vücudu tarafından meydana getirilemeyen “temel yağ asitleri” tereyağından başka herhangi bir yağda uygun miktarda bulunmaz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) özellikle ilk 2 yaş dönemindeki çocukların, yağda çözülen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran temel yağ asitleri açısından zengin besinlerle, özellikle de süt yağı açısından zengin tereyağı ile beslenmesinin önemli olduğunu belirtmektedir.

Tereyağı ve Margarin arasındaki fark varmıdır ?
Tereyağı, sütün yağının çırpılıp yoğunlaşması sonucu elde edilir. Tamamen doğal bir hayvansal üründür. En az yüzde 82 süt yağı içerir. (Tuzlu tereyağında bu oran yüzde 80’dir, tuz oranı %2 ye kadar çıkabilir.) Kalan kısmı sadece sütten oluşmaktadır. Margarin ise bitkisel temellidir. Bitkisel yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi içinde birden fazla bileşen bulunur. Bitkisel yağlar hayvansal yağ gibi sindirilmezler, metabolizma üzerinde farklı etkileri olabilir.

Tereyağı trans yağ içerir mi?
Tereyağı hiçbir kimyasal işlemden geçmez. Doğasında trans yağ bulunmaz. Tamamen doğaldır. Doğal tereyağ doğal yöntemler ile doğal sütten elde edilir.

Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?
Tereyağın gerçek olup olmadığını anlamak için basit testler:
1- Doğal Sıcak su testi: Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
2- Doğal Kesme testi: Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir. Yağın bütünü çatlıyorsa sahte olma ihtimali epey yüksek.
3- Doğal Erime testi: Tereyağını oda sıcaklığına bırakın ve bekleyin. Eğer yavaş yavaş yumuşuyorsa sorun yoktur. Ancak erirken su salıyorsa sahte olduğundan şüphelenebilirsiniz.
4- Doğal Renk testi: Tereyağını eritin. Eriyip tabağa akan kısımların rengine dikkat edin. Eğer erimiş kısımların rengi tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası vardır. Tavada erittiğiniz tereyağının göz göz olması ve köpürmesi gerekir. Eğer bu şartları yerine getirmiyorsa sahte olabilir. Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkmasıdır.

Doğal Tereyağını saklamanın en iyi yolu nedir?

Tereyağının kendi paketi içinde saklanması önerilmektedir. Üzerindeki son kullanım tarihine kadar buzdolabının en soğuk kısmında muhafaza edilmelidir. Buzdolabının kapak kısmında muhafaza edilmesi tavsiye edilmez.
Tereyağı etrafındaki yiyeceklerin kokularını bünyesine alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle balık, et, peynir veya meyveli gıdaların yanına konulmamalıdır. Aksi takdirde tereyağından çok diğer yiyeceklerin lezzetini alırsınız.

Tereyağı dondurulduğunda raf ömrü uzar mı?
Tereyağının derin dondurucuda (-18 °C) yaklaşık 6-8 ay bozulmadan kalabilme özelliği vardır. Bu nedenle tereyağını eğer hemen kullanmayacaksanız en iyi muhafaza edebileceğiniz yer derin dondurucudur.

1 yemek kaşığı tereyağı kaç grama denk gelir?
1 yemek kaşığı tereyağı yaklaşık 15 gram’a denk gelir.

Ambalajlı Tereyağı küflenir mi?
Ambalajlı tereyağı da küflenebilir; ambalajı açıldıktan sonra, bulunduğu ortamdaki mikroorganizma yoğunluğuna, bulunduğu ortam sıcaklığına ve bu ortamda kalış süresine bağlı olarak, yüzeyinden başlamak üzere küflenme görülebilir.

Bu bölüme eklenmesini istediğiniz sorular olması halinde lütfen
Sütaş Gerçek Tereyağ Nasıl Anlaşılır’nı arayarak (444 4 788) ya da iletişim formunu doldurarak bize ulaşın.

 

Son Kullanılan Kelimeler