EBRD, Yunanistan Ekonomisine İlişkin Bir Rapor Yayımlamıştır

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yunanistan’ın ekonomik performansına ilişkin yeni bir rapor yayımlamıştır. Anılan Raporda Yunanistan ekonomisinin bu yıl %2,4, 2024 yılında ise %2,3 oranında büyüyeceği öngörülmektedir. Raporda Yunanistan’ın GSYH’sinin yılın ilk çeyreğinde güçlü ihracat, artan özel tüketim ve yeni yatırımların katkısıyla yıllık bazda %2 oranında büyüdüğü belirtilmekte olup ikinci çeyreğe yönelik öncü veriler bir önceki çeyreğe göre %2,7’lik bir artışın olası olduğunu ortaya koymaktadır.

EBRD’nin raporu ayrıca Yunanistan’ın turizm ihracatında bu yıl rekor seviyelerin kaydedileceğini işaret etmektedir.

Yine raporda ülke ekonomisine duyulan güvenin yükseldiği ifade edilmekte olup, PMI endeksinin Aralık 2022’den bu yana artışını sürdürerek Ağustos 2023’te 52,9 puan olduğu, ekonomik duyarlılık endeksinin ise 17 ayın en yüksek seviyesi olan 111,7 puana ulaştığı belirtilmektedir.

Ülkenin Avrupa’da yoğun hissedilen enerji krizinin mali etkilerini sınırlayıcı adımlar attığının vurgulandığı Raporda Yunan hükümetinin enerji maliyetlerine karşılık önlem aldığı, bu itibarla 2023 yılında büyük bir faiz dışı fazlanın ortaya çıkacağının altı çizilmektedir.

Raporun devamında işsizlik oranının Temmuz 2023’te %10,8’e gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdüğü belirtilirken, yatırımların GSYH’ye oranının da güçlü bir büyüme kaydettiği ifade edilmektedir. EBRD DYY’ler bağlamında önümüzdeki yıllarda Avrupa kaynaklarının Yunanistan’a daha fazla yatırım gerçekleştirmesini beklediğinin altını çizmektedir. Ayrıca EBRD, Yunanistan’a yönelik “Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu”ndan temin edilen hibe ve kredilerle finanse edilen yatırım planlarının sorunsuz biçimde uygulanmaya devam ettiğini hatırlatarak bu durumun küresel ve bölgesel kaynaklı riskleri sınırlandırdığı analizini yapmaktadır.

2022’de %12’nin üzerinde rekor seviyelere ulaşan yıllık enflasyonun bu yıl keskin biçimde düşüşe geçtiği hatırlatılmakta, kamu borç yükünün ise Avrupa’nın en yüksek oranı olarak 2020 yılında GSYH’nin %200’ünden, 2022 sonunda keskin biçimde GSYH’nin %170’ine gerilemesinin oldukça önemli bir gelişme olduğu belirtilmektedir.