Doğal Sucuk
Doğal sucuk denilince akla katkısız sucuk markaları geliyor elbetteki. Sucuk yumurta özellikle kahvaltılarımızın vazgeçilmez sucuk yemeklerinin başında gelir. Sucuk fiyatı uygun olduğu sürece sucuk markaları sucuk üretimine devam edece ve sucuk cevizli bile yapılacaktır. Sucuk firmaları sahibi oldukjları sucuk markalarının ürün amlajları üzerine mutlaka sucuk tarihi yazmak zorundadırlar.
Sucuk yapımının aslında göründüğü kadar zor olmadığı söylenebilir. Sucuk da ihtiyaçtan ortaya çıkan bir gelenektir.. Buzdolabı olmayan dönemlerde eti saklama yöntemlerinden biridir.
İnsanoğlunun eti korumak için geliştirdiği bir et saklama yöntemidir sucuk. Zamanla lezzet katmak adına, eti baharatlarla lezzetlendirme durumu ortaya çıkmıştır. Bu da sucuğu günümüzde vazgeçemediğimiz lezzetlerden yapmıştır.
Sucuk içi malzemesi nasıl hazırlanır?
Önce Sucuk Yapımı İçin Gerekli Malzemeler…
Kasabınızdan 700 gram yağsız dana kıyma (döş) ve daha sonra üstüne de ilave 300 gr iç yağı karışımı isteyin. Bunları makineden çektirin ve karışımı getirin dolabınıza güzelce koyun. (Sucukta ideal yağ oranı %33’tür.) Eğer iç yağı istemem derseniz yağlı dana kıyması alın.
Sucuk yapmak için diğer gerekli malzemeler ise şunlar: (Yine 1 kgsucuk için söylüyoruz) 50 gram tatlı toz biber, 20 gram acı toz biber, 25 gram sofra tuzu, 3-4 gram karabiber, az kimyon ve iki diş rende sarımsak. Ve kurutulmuş bağırsak. Ayrıca baharatlar kaliyeli olmalıdır, unutmatın sucuğu sucuk yapan baharatlarıdır.
Bu saydıklarımızı bir kabta elle yoğurmaya başlayın 10-15 dakika iyice yoğurun. Karışım içinde baharatların kıymanızın her yerine işlediğinden emin olun.
Sucuk mazleme karışımınızı streç filme sarın ve buzdolabında 24 saat dinlenme ve fermente olması için bırakın.
Kurutulmuş bağırsakları suda yumuşamasını sağlamak üzere hazırlayın. Her 1 kg sucuk malzemesi için 1 metrelik bağırsak kullanacaksınız.
Neden Bağırsak Kullanıyoruz?
Bağırsak suyu duşarıya yavaş ve kontrollü atar. Böylece etin bakteriler ile çürümesini önlemiş olur. Bu sayede sucuk dayanıklı olur ve saklanabilir.
Ertesi gün sucuk malzeme karışımınzı bağırsakların içine iyice bastırarak doldurun. Bağırsağın iki ucunu bağlayın. Sucuğunuzu serin ve güneş görmeyen bir köşede 1 hafta kadar beklemeye alın. Bu esnada suyunu atacak ve yenmeye hazır hale gelecektir. 1 hafta sonra katkısız doğal sucuk masalarınızda yer almaya hazır !..
Doğal Sucuk Ne Demek? DOĞAL SUCUK İçinde katkı maddesi yok demek
Sağlığa zararları uzun zamandır bilinen, yine de nedense “minimum” oranlarda kullanılmasına izin verilen en başta Nitrit ve Nitrat olmak üzere kullanılan kimyasallar var. Bu maddeleri endüstriyel firmalar sucuğa kırmızı renk versin, çabuk bozulmasın ve tabii raf ömrünü uzatsın diye kullanıyor. İnsan sağlığı üzerindeki etkileri ise korkunç… Akla gelebilecek en kötü hastalıkların sorumlusu olarak gösteriliyorlar.
Peki ya kullanılan etler?
Markette satılan %100 dana eti ibareli bir sucuğu düşünelim. Dana etinin kaynağına, neyle beslendiği konularına değinmiyorum bile. O noktaya gelene kadar zaten önce hayvanın gerçekten eti mi kullanılıyor acaba sorusu var.
Isıl işlem mi fermentasyon mu?
Fermentasyon insanoğlunun tarih boyunca sahip olduğu kısıtlı şartlarda gıdasını saklamak için kullandığı bir yöntem. Bugün biliyoruz ki, elimizde her türlü teknoloji olmasına rağmen fermente gıdaların doğal yöntemlerle olgunlaşırken içlerinde üreyen faydalı bakteriler doğru beslenme programlarının vazgeçilmezi. Yoğurt, kefir, turşu.. Bunların hepsi fermente gıdalar.Araştırınca ısıl işlem gören sucuğun zararlı olduğunu gösteren elle tutulur bir kaynak bulamıyoruz. Ben sadece iki farklılığa değinmek istiyorum, karar sizin.
1) Isıl işlemde sucuk yüksek sıcaklığa tabi tutularak 2 saat içinde hazır oluyor. Fermentasyonda bu süre 10 günü buluyor.
2) Fermentasyonda sucuk kururken sürekli fire veriyor ama ısıl işlemde hiçbir kayıp olmuyor. Üretici için ısıl işlemin faydaları ortada, peki ya tüketiciye ne faydası var? Daha ucuz.Toplu tüketime yönelik, “ekonomik değer yaratan” gıdaların çoğunda olduğu gibi – bkz. GDO’lu ürünler – bunda da “çok da farkı yok” algısı hakim.
Doğal Sucuk Doğal olarak tahmin edersiniz ki saydığım katkı maddelerinin hiçbiri kullanmıyoruz. Analizlerimizi paylaşıyoruz. Sadece kendi etlerimizi, doğal bağırsaklara doldurarak içine tuz ve baharat ekleyerek sucukları hazırlıyoruz. Ve kurumaya bırakıyoruz. Katkısız, doğal, fermente. Kendimizin, çocuklarımızın, dostlarımızın güvenle yiyeceği bir ürün yaptığımız için mutluyuz.Umarım siz de beğenerek tüketirsiniz.
ÜRÜNLERİMİZ HELAL KESİMLE HAZIRLANMIŞ OLUP,ÜRÜNLERİMİZİN İÇİNDE SAKATAT VE KATKI MADDESİ KESİNLİKLE BULUNMAMAKTADIR..
TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞINDAN ONAYLIDIR,TESİSİMİZ RUTİN DENETİME TABİDİR.
KALİTEYİ SİZ SAYGIDEĞER MÜŞTERİLERİMİZE ULAŞTIRMAK BİZİM İÇİN ONURDUR..
GÜNLÜK 17:00 ‘YE KADAR OLAN SİPARİŞLERİ AYNI GÜN KARGOLANMAKTADIR. BU YAZIDADA GEÇEN ÜRÜNLER 1 KG ŞEKLİNDE PAKETLENİR FAZLASI OLUR , OLMAZ AFİYET OLSUN
1300 metreden başlar bizim yaylalar 3200 metreye kadar çıkar. Her yaylanın kekiği başkadır. Limon kekiği vardır mesela Soğuksu Yaylasında. Bildiğiniz limon kokar. Yayla yükseldikçe kekiğin kokusu sertleşir, keskinleşir, tıpkı dağların zirveleri gibi. Ayağınızı bastığınızda koku yükselir, üstünüze bile siner kekiğin kokusu. Hayvanlar bütün otların arasından kekiği bulur ve ayrılmaz oradan.
Et fazlasıyla hassas bir gıdadır. Hayvanın yetiştirilmesi kadar, kesildiği koşullar, etin lojistiği, üretim ve paketlenmesi sağlığınızı doğrudan etkiler. Sipariş verdiğiniz etleri, kendi tesisimizde hijyenik koşullarda hazırlayıp, soğuk hava zincirini bozmadan taze olarak sizlere ulaştırılması gerekir.