Bafra Manda Birliği Manda Sütü ve Yoğurdu

Samsun Bafra Birliği Manda Sütü ve Manda Yoğurdu

Birliğimiz; Samsun Valiliği, 19Mayıs Üniversitesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün teşvikleri ile yetiştiriciliği yapan 17 işletme sahibi ile birlikte 20.05.2008 tarihinde mevcut Başkanımız İsmail METİN öncülüğünde kurulmuş olup Türkiye’de kurulan ilk manda yetiştiricileri birliğidir.
Ayrıca Türkiye’de yetiştiriciliği yapan diğer illere yapılan ziyaretler ile bu illerde de birliklerin kurulmasına öncülük yapmıştır.
SAMSUN İLİ DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 2008 YILINDA KURULMUŞ OLUP 5996 SAYILI VETERİNER HİZMETLERİ ISLAH AMAÇLI HAYVAN YETİŞTİRİCİ BİRLİKLERİ KAPSAMINDA İLİMİZİN 18 İLÇESİNDE HİZMET VERMEKTEDİR.
SAMSUN İLİMİZDE 14 BİNİN ÜZERİNDE SAYISI İLE TÜRKİYEDE İLK SIRADA YER ALMAKTADIR. BU SAYININ 9 BİNİ ANAÇ OLUP BAFRA İLÇEMİZDE 4500 MANDA SAYISI İLE İLK SIRADADIR
Bafra’da demokrasi nöbetinin son gününde Samsun yetiştiricileri birliği tarafından manda yoğurdundan hazırlanan ayran kent meydanına gelen halka ikram edildi.

Programa Bafra kaymakamı Hacı İbrahim Türker, Samsun Tarım İl müdürü Nail Kırmacı, Samsun yetiştiricileri birlik başkanı İsmail Metin, Ak Parti ilçe başkanı Tuncay Yurduseven, İlçe Müftüsü İsmail Çiçek İlçe tarım müdürü Ahmet Dursun katıldı.
Demokrasi nöbetinin son gününde toplanan vatandaşlara Samsun yetiştiricileri birliği tarafında ayran ikramı yapıldı. Ayran dağıtımını Bafra Kaymakamı Hacı İbrahim Türker, Samsun Tarım il müdürü Nail Kırmacı, İlçe tarım müdürü Ahmet Dursun yaptı.

Samsun manda yetiştiricileri birlik başkanı İsmail Metin ;’’15 Temmuzda ülkemizin yaşadığı sıkıntılı süreci vatandaşların birlik ve beraberliği sayesinde çok şükür atlattık. Bizde Samsun manda yetiştiricileri birliği olarak Demokrasi nöbetinin son gününde halkımıza kendimiz tarafından hazırlanan ayran dağıtmak istedik. Allah bu millete bir daha böyle bir şey yaşatmasın’ ’dedi.

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan “Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu” projesi kapsamında 3 ile teknik gezi düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanan, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması ve araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi amacına yönelik projeler kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce teklif edilip, bakanlıkça onaylanan, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla 2016 yılında uygulamaya konulan “Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu” projesi kapsamında Samsun’daki Bafra, Yakakent, Alaçam, 19 Mayıs, Terme, Çarşamba, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği’ne üye önder çiftçilerle ve projede görev alan 19’u teknik personel olmak üzere toplam 85 kişi ile 20-23 Eylül tarihleri arasında Düzce’de bulunan Taç Tarım, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Buffa Mandacılık İşletmesi, Afyon’da bulunan Tazlar Tarım, Korel Tarım ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ne teknik gezi düzenlendi.
Teknik geziye katılan Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliği Başkanı İsmail Metin, “Çiftçilerimiz örnek süt işletmeleri gezerek manda barınakları, süt üretiminin arttırılması, et ve sütünün değerlendirilmesi ve pazarlanması, beslenmesi gibi birçok konuda bilgi ve görgü sahibi olmuşlardır. Bakanlığımızın bize sağladığı bu fırsata ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz” dedi.
Yapılan teknik gezi sonucunu değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, “Samsun ilinde manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, manda süt üretiminin kalite ve kantite olarak arttırılması, manda ürünlerinin ekonomik katma değerlerinin yükseltilmesi ve bu ürünlerin bir marka haline getirilerek ülke ekonomisi açısından sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, ‘Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu’ projesini çok önemsemekteyim. Gezi sonucunda çiftçilerimiz manda yetiştiriciliği konusunda yeterli bilgiye erişmiş olup, projenin hedefleri doğrultusunda ilimiz mandacılığına büyük katkılar sağlayacağı kanısındayım” diye konuştu.

Manda ve Manda Yoğurdu Hakkında
Manda yoğurdu, tükenmeye yüz tutmuş bir doğal servet. Dünya üzerinde yabani mandaların neslinin tükendiği yetmezmiş gibi artık üretiminin revaçta olmamasından dolayı evcil mandalarında soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Manda ülkemizde camış yada camız olarak bilinen bir hayvan. Eski tarihlerde yoğun bir şekilde yetiştirilirmiş ancak günümüzde besi hayvancılığının yaygınlaşması, su içinde yaşaması gereken bu hayvan için sonun başlangıcı olmuştur. Mandaların ter bezleri diğer sığırlara göre zayıf olduğundan sıcaklarda ve sıcak yerlerde su onlar için hayati bir ortam. Dünya üzerinde ırmak mandaları ve bataklık mandaları olmak üzere iki çeşit manda türü var. Mandalar, diğer evcil sığır türlerine göre bakımı daha zor, yetiştirilmesi daha zahmetli bir hayvan.

Gelelim manda yoğurdu ve manda sütüne; piyasada hakikisini alacağınız manda sütü ve manda yoğurdu bilinen inek, koyun ve keçi ürünlerine kıyasla iki kat fazla kalsiyum ve protein içeriyor. Peki manda sütü ve manda yoğurdu niye bu kadar zengin? Çünkü mandalar sulak yerlerde sürekli otlamaları gereken hayvanlardır. Yani doğal ortam şarttır. Haliyle doğal ortamda koşan, zıplayan ve tamamen doğal bitkiler ile beslenen bir hayvanın ürünlerinin doğal ve daha fazla faydalı besin öğesine sahip olması kaçınılmazdır.

Peki Manda yoğurdu nerede bulunur? bunu sizler için araştırdık. İstanbul’da yaşayanlar için Manda; bizim tespitlerimize göre Kağıthane, Eyüp ve Çatalca üçgeninde göletlerin ve suyun bol olduğu bu alanlarda yetişiyor ve bu ilçelerde manda yoğurdu satan çiftlikler veya iş yerleri bulmak mümkün. Bunun dışında Ankara’da Manda Yoğurdunun alınabileceği en güvenilir yer Atatürk Orman Çiftliği diyebiliriz. Samsun Bafra yöresi Türkiye’de en fazla manda sütü üretimi yapılan yerdir. Bunun dışında; Sinop, Amasya, Çorum, Afyon, Balıkesir, Sivas, Muş ve Diyarbakır illerinde manda yetiştiriciliği hala var olduğundan manda yoğurdu ve manda ürünleri bulabilirsiniz. Manda sütü, tıpkı inek ve keçi sütü gibi peynir, kaymak, tereyağı yapımında kullanılır. Son yıllarda manda ürünlerinin organik olması sebebiyle özellikle manda tereyağı ve manda peynirinde talep patlaması yaşanmıştır. Ayrıca dipnot olarak, dünyaca ünlü İtalyan Mozzarella peyniri manda sütünden yapılmaktadır.

Manda Sütü ve Manda Yoğurdu Faydaları
Manda sütü diğer sütlere nazaran % 60 daha fazla kalsiyum, % 40 daha fazla protein içerir ve kolesterol oranı daha düşüktür. Ayrıca manda sütü ve ürünlerinde E vitamini ve A vitaminine dönüşen öncü maddeler daha fazladır. Manda sütü ve ürünleri diğer hayvan ürünlerine nazaran daha beyazdır. Bu sebeple özel kahve üreticileri krema olarak manda sütünü tercih etmektedirler. Manda Sütü Kalorisi: 100 gram tam yağlı manda sütü 97 kalori civarındadır. Manda yoğurdu doğal bir antibiyotiktir ve manda yoğurdu içinde çok yüksek miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Bu ise et yiyemeyenler için manda yoğurdunu mükemmel bir alternatif yapmaktadır.

Manda Yoğurdu ve Manda Sütü Fiyatı Ne Kadardır?
Manda yoğurdu ulaşım imkanlarına göre fiyatı değişmekte olup, bir kilogram manda yoğurdu 7 TL ile 19 TL arasında değişen fiyatlarla satılabilmektedir.

Manda Sütü Fiyatı; Manda Sütü fiyatı yine yerine göre 5 TL ile 13-14 TL arasında değişmektedir.

Manda Tereyağı Fiyatı ise yarım kilo şeklinde 18 ila 30 TL arasında satılabilmektedir.

Manda Eti: yine diğer sığırlara nazaran daha az kolesterol ve daha fazla mineral ve protein içerdiği söylenmektedir.

Malak Nedir? Malak Manda yavrusu anlamına gelip, değerli ve lezzetli ete sahip bir canlıdır. Dünyada en fazla manda eti tüketimi Filipinler’de olup ülke et ihtiyacının 2/3’ü manda etinden sağlanmaktadır.

Sağlıcakla Kalın…
Manda sütü, inek, koyun ve keçi sütüyle kıyaslandığında iki kat fazla kalsiyum ve protein içeriyor. Üstelik kolesterolü yok denecek kadar az.
Bilim, sağlıklı süt konusuna son noktayı koydu. Manda sütü, inek, koyun ve keçi sütüyle kıyaslandığında iki kat fazla kalsiyum ve protein içeriyor.
Ülkemizde ve dünyada üretimi gün geçtikçe daha da azalan manda sütü, besin içeriği açısından değerli süttür. Manda sulak yerlerde yaşayan ve sürekli otlayan bir hayvan olduğundan sütünün içeriğini de çok daha değerli bir konuma getiriyor. Manda sütü ülkemizde en fazla Bafra bölgesinde üretiliyor. Bu sütün zenginliğini sadece lezzetiyle sınırlandırmamak gerek.
İçeriği zengin kolesterolü düşük
Diğer sütlerle karşılaştırdığında yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein ve daha az kolesterol içeriyor. Ayrıca manda sütünde doğal antioksidan kaynağı olan E vitamini öncü maddesi alfa tokoferol miktarı ve peroksidaz aktivitesinin diğer sütlere göre 2-4 kat daha fazla olması bu sütten yapılan yoğurt, kaymak ve peynir gibi ürünlerin kalp ve kanser gibi hastalıklarda da yararlı olabileceğini düşündürüyor. Manda sütü, diğer sütlere göre fark edeler biçimde beyazdır. Bunun nedeni mandalarda karotenin A vitaminine dönüşümünün daha yüksek olması. Bu durum A vitamini de yükseltiyor. Sadece sütü değil manda sütünden üretilen peynir, yoğurt, süt tozuda daha beyazdır. Bu yüzden özel kahve üreticileri krema olarak inek değil manda sütünü tercih eder.
En iyi multivitamin kaynağı
Manda sütünün yağ oranı (yüzde 7-8), diğer sütlere göre yaklaşık 2 kat fazla olmasına karşın, kolesterol değeri diğer sütlerine göre göre önemli ölçüde (3.14 mg/g) düşüktür. Manda sütünün protein miktarı ve proteinlerin verimlilik oranı yüksektir. Mineral madde içeriği açısından da manda sütü diğer sütlerden kalsiyum, demir ve fosfor içeriği açısından daha fazladır. Çeşitli biyokoruyucu maddelerin (immunoglobulinler, laktoferrin, lisozim, laktoperoksidaz) manda sütünde daha fazla olması, özel diyetlerde ve sağlıklı besin hazırlamada daha üstün kılmaktadır.
Yoğurdu antiyibotik gücünde
Manda sütünden yapılan peynirine marketlerde kolayca ulaşabilirsiniz. Mozarella peyniri yüksek protein, yağ, fosfor, kalsiyum içerdiği için çocukların sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Diğer bulabileceğiniz ürün ise manda yoğurdudur. Manda yoğurdunda çok yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadır. Kırmızı et yemeyen ve bazı vejetaryenler için manda yoğurdu sağlıklı bir alternatiftir. Manda yoğurdunda magnezyum, çinko ve B 2 vitamini gibi kanserden kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan bu mineral ve vitaminler çok yüksek düzeyde bulunur. Manda yoğurdunun mayalandırılması sırasında içerisindeki laktoz karbonhidratının parçalanması sindirimi kolaylaştıır. Laktik asit bakterilerinin ürettiği antibiyotik ve antimikrobiyal maddeler yüksek bağışıklık düzeyi oluşturur. Sağlıklı yaşam için manda sütü, yoğurdu veya peynirinden her gün en az 2 veya 3 porsiyon yemeyi ihmal etmemeliyiz.

Son Kullanılan Kelimeler