Açık Süt Fiyatları

Fiyatları

fiyatlarını takip etmek, günlük süt satışı yaparak para kazanmanın en önemli basamağıdır. Uygun fiyata aldığını açık çiğ sütü yine uygun bir kar marjı ile tercih edilebilir bir fiyata müşterilerinize sunmanız gerekir. Uygun olmayan piyasanın üzerinde bir maliyette olan açık rekabet şansınızı azaltır.

Günlük  artık yasal düzenlemelerle kanunlaştırıldı. Gönül rahatlığı ile süt çiftliklerinden süt tedarik edebilirsiniz. Günlük Seyyar Çiğ Süt Satışı yaparak para kazanan kişiler artık süt tedariki konusunda kanunlara uymak zorundalar, eskisi gibi istedikleri heryerden süt tedariki yapamayacaklar.

Eskiden fiyatları serbest ve kontrolsüz süt üreticileri tarafından belirleniyordu ama bu kanundan sonra işler değişti.

Çiğ süt satıcılığı ile ilgili fikirleri olanlar bu yasal düzenlemelere göre iş planlarını değiştirebilirler.
Türkiye’de  yıllık üretimi yaklaşık 20 milyon ton. Düz süt olarak tüketildiği tahmin edilen süt miktarı 4 milyon ton litredir. İstanbul ilimizde günlük 500 ton süt tüketildiği tahmin ediliyor. Bu sütün  %65 i civarındaki  bir kısmı resmi kayıtlara girmeden üretilip satılıyor. Aslında sokakta satılan çiğ süt büyük dev işletmelere kafa tutacak boyuttadır.
Günlük süt işi aslında çok saygın ve değerli bir iş koludur. Yapılması basit bir iş değildir. Süreklilik, prensip ve saygınlık gerektirir. Her önüne gelenden çiğ süt alınmaz ve herkes süt satışış yapamaz. Bu açıdan bakıldığında yeni çıkan kanun çok faydalı olmuştur.

İstanbul ‘un bazı ilçelerinde  2,50 liraya satılan çiğ süt çoğu ilçede 3 liraya hatta 3.5 liraya varan rakamlara satılıyor. Gelir düzeyi seviyesi ve çevresel faktörler nedeni ile rakamlar değişiyor.
Maliyet kısmında ise yaptığınız araştırmalar da süt alış fiyatının ortlama 1,5 TL olduğunu göreceksiniz. Bu fiyatın daha altında süt satışı yapan çiftliklerin de olduğu görülebilir  (1,2 tl gibi) bu günlük çiğ sütün kalitesi ile alakalıdır iyi soğutulmuş, hijyenik otomatik sağım sistemleri ile çalışan çiftliklerin ve yağlı süt üreten süt mandıralarının sütü pahalı olur.
Günlük taze  işi yapmaya karar veren birisi aracı , süt kovaları vb. ekipmanlarını temin ettikten 2-3 ay sonra  kendisinzi kabullen ettirecek ve bu sürecin sonuna doğru giderek artmak kaydıyla günlük süt satışını minimum 250 lt. seviyelerine getirecektir. Müşteri artırma yöntemleri olarak sitelere, marketlere, bakkallara vb. yerlere broşür, dağıtmak eş dost akraba haber salmak gibi yöntemler olacaktır .
O zaman yapılacak  maliyet hesabı şöyle olacaktır.
Günlük süt alış litre miktarı ve çiğ fiyatı ;  250 x 1,5 TL  = 375 TL
Günlük ortalama 100 km lik yol gittiğini varsayarsak

Günlük Süt Nakil Aracının Mazot Tüketimi (10.08.2016):

100km x 0,40krş= 40 TL
Günlük çalışan yevmiyesi: 50 TL
Genel Gider Toplamı : 465 TL.

Toplam Satış Geliri ; 250 LT süt x 2,5 TL = 625 TL gelir – 465 TL gider = 160 TL Brüt Kar

Bu rakamdan -60 tl de diğer masrafları düşersek 1oo TL gibi bir rakam para kazanır.

Burada fiyatlarının önemi ortaya çıkıyor. 1.2 TL ile 1.5 TL arasında % 25 fark var. Bu direk çiğ süt satışından elde edeceğiniz kazancınıza yansıyacak bir rakamdır. Yine aynı şekilde açık süt satış fiyatınız  2.5 yerine 3.5 olması sütten kazanacağınız parayı %100 arttıracaktır.