Florida’da Milton Kasırgası Uyarısı

7 Ekim 2024 tarihinde Milton Kasırgasının, Florida Körfez Kıyısına (Batı Florida) yaklaşırken Kategori 4 seviyesine yükselmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Kasırganın, iki gün içinde Batı Florida kıyılarına ulaşması beklendiğini ve etkisini artırmaya devam ettiğini belirten yetkililer, Florida halkı için uyarılarda bulunmaktadır. 

Ulusal Kasırga Merkezi’nin 7 Ekim 2024 Pazartesi sabahı saat 07.00’de (MSİ) yaptığı açıklamaya göre, Milton Kasırgası saatte 195 kilometreye hızında ve an itibari ile Tampa’nın yaklaşık 1200 kilometre batı-güneybatısında bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Milton Kasırgası’nın 8 Ekim 2024 Salı günü Kategori 4 seviyesine ulaşması ve çarşamba akşamı saatte 195 kilometre hızla karaya vurması beklenmektedir. Son yedi yıldaki en büyük fırtına öncesinde birçok bölgede tahliye emirleri verildi. Yetkililer, aynı zamanda tehlike altında bulunan bölgelerdeki okulların kapatıldığını ve yaygın elektrik kesintileri olabileceğini duyurdu.

Kasırga Merkezi’ne göre, Perşembe gününe kadar Miami, Orlando ve Tampa’da 5 ila 20 cm arasında yağış beklenmektedir. Eyaletin bazı bölgelerinde ise 38 cm’den fazla yağış görülebileceği tahmin edilmektedir.

Florida’da, Tampa Körfezi dahil olmak üzere kasırga ve fırtına dalgası için uyarılar devam ederken Güney ve Orta Florida’da 15 milyondan fazla kişinin yaşadığı bölgeler için Perşembe sabahına kadar sel uyarıları yapıldı.

26 Eylül haftasında Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nın Florida’yı vurmasından sonra beklenen Milton Kasırgası için eyalet yetkilileri, hala toparlanma sürecinde olan birçok kişiye yeni bir tehlikeli fırtınaya hazırlanmaları çağrısında bulundu.

Florida Valisi Ron DeSantis, 6 Ekim 2024 Pazar günü eyaletin 67 ilçesinden 51’i için olağanüstü hâl ilan ettiğini duyurdu. Florida Acil Durum Yönetim Direktörü Kevin Guthrie, 2017’den bu yana (Irma Kasırgası) en büyük tahliye hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, “Florida halkına hazırlıklarını tamamlamalarını ve tahliye planlarını devreye sokmalarını şiddetle tavsiye ediyorum,” dedi.

Florida Başsavcısı Ashley Moody ise, tahliye emirlerini göz ardı eden sakinlerin, hayatlarını kaybetmeleri durumunda yetkililerin kendilerini tespit etmelerine yardımcı olmak için önlem almaları gerektiğini (örneğin vücütlarına isim ve soyisimlerini kalıcı kalemle yazmaları gibi) vurguladı.

DeSantis, Helene’nin ardından kalan enkazın kaldırılması için eyaletin tüm afet yönetim merkezlerinin 24 saat açık kalmasını emretti. Eyalet personeli ve kaynakları — Ulaştırma Bakanlığı, Ulusal Muhafızlar ve Eyalet Muhafızları da dahil olmak üzere — yerel temizlik çabalarına yardımcı olmak için gece gündüz çalışacak şekilde görevlendirildi. DeSantis, Milton Kasırgasının eyaleti vurması akabinde Helene Kasırgasından kalan enkazın tehlike oluşturabileceğini söyledi.

DeSantis, enkaz temizliği için 800’den fazla muhafızın görevlendirildiğini ve yakında 4,000 kişiye kadar çıkarılacağını belirtti. Helene Kasırgasının iyileştirilmesine yardımcı olmak üzere Tennessee ve Kuzey Carolina’da konuşlandırılan kaynakların da Florida’ya geri gönderilmesi talimatı verildi.