Üretimi Bulunmayan Otomotiv Yedek Parça Ürünlerinde Tarife İndirimi Uygulaması

Üretilmeyen otomobil parçalarına ilişkin vergi indirimi, otomotiv sektörüne yönelik eşdeğer yerli üretime sahip olmayan otomobil parçalarının ithalat vergisinden muaf olarak ithalatına izin veren bir sanayi politikasıdır. Hedefi otomotiv sektörünü geliştirmek, otomobil parçaları üretim zincirinin genişlemesini teşvik etmek ve yeni teknolojilerin Brezilya’da üretilen araçlara uygulanmasını teşvik etmektir.

2 Temmuz 2008 tarih ve 6.500 Sayılı Kararname ile 27 Haziran 2024 tarih ve 14.902 Sayılı Kanun ile 16 Nisan 2024 tarih ve 86 Sayılı MDIC Yönetmeliği uyarınca; Brezilya ve Arjantin arasında imzalanan ACE 14 38’inci Ek Protokolünün eki olan Ortak Otomotiv Politikasına ilişkin anlaşmada öngörülen otomotiv şirketlerinin tarife indirimi avantajlarından yararlanması söz konusudur.

Tarife indirimi planı:

a) Mercosur kapsamında üretilmeyen otomobil parçalarının üretim amacıyla ithal edilmesi durumunda %2 İthalat Vergisi oranının uygulanmasını düzenleyen ACE 14 38. Ek Protokolün 6. maddesinde;

b) Traktör, biçerdöver, tarım ve kundağı motorlu yol makinelerinin üretimine yönelik otomobil parçalarının ithalatını düzenleyen Protokolün 7. maddesinde. Bu maddeye göre, Mercosur menşeli olmayan üreticiler tarafından bu çeşit otomotiv ürünlerinin üretimi amacıyla ithal edilen otomobil parçaları %8 oranında İthalat Vergisine tabi olacak.

İthalat Vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için firmanın daha önceden yetkilendirilmiş olması gerekmektedir. Programa uygunluk talebinde bulunma prosedürüne göre; şirketler, Siscomex’in 92 veya 96 numaralı yasal gerekçelerine dayanarak yetkilendirme talep edebilmeleri mümkün bulunmaktadır.

 

Kaynak:

https://www.gov.br/siscomex/pt-br/servicos/reducao-tarifaria-na-importacao-de-autopecas#:~:text=Deixou%20de%20existir%20em%201%C2%BA,29%20da%20Lei%2013.755%2F2018.

https://www.gov.br/mdic/pt-br/assuntos/competitividade-industrial/setor-automotivo/regime-de-autopecas-nao-produzidas