Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, Kazakistan’da tahıl, bakliyat, sığır derisi işleme, dondurma üretimi ve tarım makineleri üretiminin yerelleştirilmesi projelerinin geliştirilmesiyle ilgilenen sekiz Türk şirketin temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.
İlgili yatırımcıları Kazakistan’a çekmek için bir yol haritası hazırlanacağı açıklandı.
Tahıl baklagillerinin derinlemesine işlenmesi konusunda faaliyet gösteren şirketler, lizin, gluten ve piyasada büyük talep gören diğer ürünler de dahil olmak üzere amino asitler gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde Kazakistan’ın büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çekiyor. Dondurma üreticileri ise, Kazakistanlı üreticilerin tedarik etme fırsatına sahip olduğu Rusya ve Çin gibi komşu pazarlarla ilgileniyor. Bakan, dondurma üretimi için yüksek laktoz içeriğine sahip yüksek kaliteli süt gerekmekte olduğunu, Kazakistan’ın süt çiftliklerini geliştirmek için bir program uyguladığını ve hammadde tedarikçisi olabilecek 65 modern süt çiftliği inşa edeceğini söyledi. Deri işleme şirketleri, Kazakistan’ın hem hammadde ve üretim kaynaklarının mevcut olması hem de pazarlara erişim açısından elverişli pazar konumuna dikkat çekiyor. Ürünlerin jelatin ve tabakhane hammaddeleri olacağını söyleyen bakan,
“Derilerin işlenmesi Kazakistan için son derece ciddi bir sorun, şu anda üretilen 3,5 milyon derinin %17’si işlenip ihraç ediliyor, geri kalanı ise hiç kimseden talep görmüyor. Bu nedenle jelatin üretimine ilişkin projenin bir an önce hayata geçirilmesini hedefliyoruz” dedi.
Aydarbek Saparov, Kazakistan’ın yatırım maliyetlerinin geri ödenmesine ilişkin kuralların yanı sıra vergi teşvikleri ve diğer araçlar da dahil olmak üzere yatırımcılar için cazip koşullar yarattığını kaydederken Türk işadamları, tarım ürünleri ihracatının coğrafyasını genişletmek için lojistiğin sübvanse edilmesinin önemini vurguladı.