Katar İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığınca (MCIT) yapılan açıklamada, Katar’ın “Dijital Gündem 2030” hedeflerinin; imalat, enerji, turizm, lojistik, finansal hizmetler ve eğitim alanlarında, yaklaşık 40 milyar Katar Riyali tutarındaki kümülatif bir etki ile 2030 yılına kadar Bilgi ve İletişim Teknolojiler (ICT) sektöründe 26.000 iş yaratılmasına öncülük etmesinin beklendiği ifade edildi.
Bahse konu hedeflerin temelinde Katar’da dijitalleşmeyi destekleyen üç ana trendin (“HyperConnectivity”, “HyperComputing” ve “HyperAutomation”) olduğu bu trendlerin altında “dijital altyapı”, “gelişen dijital ekonomi”, “gelişen dijital inovasyon”, “kesintisiz dijital hükümet”, “gelişmiş dijital teknolojiler” ve “geleceğin önde gelen dijital toplumu” olmak üzere altı stratejik hedefin desteklediği belirtildi.
Dijitalleşme alanında, Katar’ın temel stratejileri arasında çerçeve düzenlemelerin oluşturulması, bağımsız yapay zeka altyapısının geliştirilmesi, bir yapay zeka ekonomik kümesinin oluşturulması ve yapay zekanın hükümet ve kilit sektörler genelinde uygulanması yer alıyor. Bu .er.evede kapsamlı dijital dönüşümü desteklemek için 9 milyar Katar Riyali tutarında bir teşvik paketi tahsis edildi.
Nitekim belirtilen hedefler çerçevesinde Arapça yapay zeka projesi olan “Al Fanar” projesinin lansmanı, Katar Ekonomik Forumu 2024’ün açılış konuşmasında duyuruldu.
Kaynak:
https://thepeninsulaqatar.com/article/16/07/2024/qatar-embracing-tech-innovation-across-sectors-under-digital-agenda-2030