Çekya’Da Meyve Hasadında %77 Azalma

Merkezi Tarımsal Denetleme ve Test Enstitüsü (ÚKZÚZ) tarafından 15 Haziran’da yapılan hasat tahminine göre, Çek Cumhuriyeti’nde bu yılki meyve hasadı şiddetli ilkbahar donları nedeniyle son beş yıllık ortalamaya nazaran % 77 oranında, geçen yıla kıyasla ise % 74’lük bir oranda azalacaktır.  Meyve yetiştiricilerinin hasattan elde edeceği gelir kaybı yaklaşık 1,3 milyar kron olarak öngörülmektedir. Son yüz yılda yerli hasatta kaydedilen en büyük zararlardan biri olacağı belirtilen iklim koşulları nedeniyle, tüm meyve türlerinin etkilenmesi öngörülürken, elma ağaçlarında, beş yıllık ortalamaya göre yüzde 79’luk bir düşüşle 23.437 tonluk bir hasat beklenmektedir.

Armut hasadının 2.075 ton, yani beş yıllık ortalamanın yalnızca % 29’u olacağı, vişne hasadının beş yıllık ortalamaya göre % 77 düşüşle 1.098 tona, kiraz hasadının ise % 81 düşüşle 276 tona düşeceği tahmin edilmektedir. Kayısının verimi beş yıllık ortalamanın yaklaşık % 46’sına inecek olup, frenk üzümü ve bektaşi üzümünde de büyük zarar beklentisi mevcuttur.

Son beş yıllık ortalamayla karşılaştırıldığında yaklaşık % 13 oranındaki en az zararı gören ürün şeftali olurken, hasatı yıllık olarak artan tek tür olan erikte tahmini 3.177 tonla, beş yıllık ortalamaya göre % 63 oranında azalma gözlenmesi muhtemeldir.