Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yeni kabine ilan edildi

Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC)’nde 29 Mayıs tarihinde gerçekleşen seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın 19 Haziran’daki yemin törenini müteakip partiler arasında 11 gündür devam eden Ulusal Birlik Hükümeti’ni (Government of National Unity – GNU) kurma çalışmaları tamamlanmış olup 30 Haziran (dün) akşamı yeni kabine açıklanmıştır. Bu kapsamda;

  • Önceki hükümette Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapan Paul Mashatile, yeni hükümette de yerini korumuştur.
  • Yeni kabine listesi ekte sunulmakta olup 30 Bakandan oluşan kabinede bu kez KİT’lerle ilgili Bakanlığın (Department of Public Enterprises) kaldırıldığı ve bazı Bakanlıkların ikiye bölündüğü dikkat çekmektedir. Kabine listesinin incelenmesinden, önceki ANC hükümetinden bazı Bakanların (Turizm Bakani Patricia de Lille gibi) yerlerini korurken, bazılarının da yerlerinin değiştiği (Temel Eğitim Bakanı Angie Motshekga’nın Savunma Bakanlığına geçmesi gibi) görülmektedir.
  • Hükümetin ikinci büyük ortağı ve eski ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (Democratic Alliance – DA)’ın lideri John Steenhuisen Tarım Bakanı, Inkatha Özgürlük Partisi (Inkatha Freedom Party – IFP) lideri Velinkosi Hlabisa Ortak Yönetişim ve Geleneksel İşler Bakanı (COGTA), Yurtsever İttifak (Patriotic Alliance – PA) lideri Gayton McKenzie Spor, Sanat ve Kültür Bakanı olarak görevlendirilmiştir. Toplam 32 Bakanlıktan oluşan yeni kabinede 20 Bakanlık ANC’de kalirken 12’si GNU’daki diğer partilere (DA – 6 Bakanlık) verilmiştir.
  • Önceki hükümette Adalet ve Islah Hizmetleri Bakanı olarak görev yapan Ronald Lamola’ya yeni kabinede Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı görevi verilmiştir. Emekli olan Ticaret, Sanayi ve Rekabet Bakanı Ebrahim Patel’in yerine ise yine ANC’den (önceki COGTA Bakan Yardımcısı) Parks Tau getirilmiştir.
  • Parlamento’nun resmi açılışının (State of the Nation Address – SONA) 18 Temmuz’da gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.