Özbek Pamuk Elyafı: Fiyat Analizi Ve Pazar Eğilimleri

Yurtiçi pamuk lifi piyasası, başlangıç fiyatlarının uluslararası piyasalarla karşılıklı ilişkisi nedeniyle dış piyasa ile benzer dinamikler göstermektedir.

Ocak ayında tüm pamuk lifi türleri için ortalama fiyatlar ton başına 19,1 milyon som olarak gerçekleşti. Şubat ayında bu rakam ton başına 21.1 milyon soma, Mart ayında ise 22 milyon soma yükseldi. Nisan ayından itibaren ortalama fiyatlar ton başına 21 milyon soma düşmüş ve Mayıs ayında ton başına 19.6 milyon som olmuştur. 14 Haziran itibariyle, tüm pamuk lifi türleri için ortalama fiyat ton başına 20.7 milyon som seviyesinde oldu.

Ocak ayından 14 Haziran tarihine kadar, Özbekistan Cumhuriyeti Emtia ve Hammadde Borsasında elektronik ticaret yoluyla 101 bin tondan fazla çeşitli sınıflarda pamuk lifi satılmıştır. Bu dönem için ortalama aylık satış hacmi 16,8 bin ton oldu.

Farklı türlerde beş çeşit pamuk elyafı satıldı. En yüksek satış hacmi %87’lik payla dördüncü elyaf türünün birinci sınıfından geldi. İkinci sırada, her biri %5’lik özgül ağırlığa sahip olan dördüncü tipin ikinci sınıfı ve beşinci tipin birinci sınıfı pamuk lifi yer almıştır. (Nuz.uz)