03 Kasım 2023 tarihinde İtalya’nın Pavia şehrinde düzenlenen etkinlikte, Ekonomi ve Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti (Ekonomi ve Maliye Bakanlığı), İşletme ve Made in Italy Bakanı Adolfo Urso ve Üniversite ve Araştırma Bakanı Anna Maria Bernini, geçtiğimiz Temmuz ayında onaylanan ve 21 Eylül 2023’te yürürlüğe giren Avrupa Birliği Çip Yasası (EU Chips Act) kapsamında başlatılan İtalya’nın mikroelektronik stratejisi ve yeni İtalyan Yarı İletken Entegre Devreler Tasarım Merkezinin (Chips.IT Vakfı) tanıtımını yapmıştır.
İtalya’nın mikroçip tasarım sektörünü güçlendirme görevini üstlenecek olan Vakıf aynı zamanda İtalya’nın yeni mikroelektronik stratejisinin önemli bir bileşenini oluşturması beklenmektedir. Bu amaçla, Chips.It Vakfı, kamu ve özel sektör oyuncularıyla araştırma ve tasarım faaliyetlerini koordine edecek ve son teknoloji ekipman ve yazılım sağlayacaktır. Vakıf ayrıca, sektörde yeni nesil yeteneklerin yetiştirilmesine yardımcı olarak Yetkinlik Merkezi rolünü de üstlenecektir. Pavia’nın yer olarak seçilmesi, kentin gelişmekte olan yarı iletken şirketler ekosisteminin ve sektördeki akademik merkez konumundan kaynaklıdır. Özel sektör, çeşitli türlerde ortaklıklar yoluyla işbirliği yaparak vakfın faaliyetlerinde kilit bir rol oynayacaktır. Şu ana kadar vakfın faaliyetlerine katılmaya ilgi duyduklarını belirten şirketler arasında Analog Devices, Infineon, Intel, Inventvm, NXP, PSMC, SONY ve STMicroelectronics yer alıyor.
Ekonomi ve Maliye Bakanı Giancarlo Giorgetti, “Chips.IT Vakfının doğuşu, İtalya’nın Avrupa Çipler Yasasını uygulayan ilk Avrupa ülkeleri arasında yer almasının yanı sıra, hem ulusal hem de jeopolitik açıdan İtalyan ekonomisi için stratejik olan yarı iletken sektöründe daha geniş bir ulusal stratejinin temel bir adımı olduğunu vurgulayarek, İtalyan şirketlerini desteklemek ve sektörde giderek önemli bir ekosistem oluşturan ülkemize yurtdışından yatırım çekmek istediklerini belirtmiştir. Chips.IT Vakfını desteklemek üzere 2023 yılı için 10 milyon Avro, 2024’ten 2030’a kadar her yıl için 25 milyon Avro olmak üzere toplam 185 milyon Avro tutarında bir kaynak tahsis destek edilmiştir. Buna, ayrıca işletme giderleri için 2023’ten 2025’e kadar her yıl için 5 milyon Avro ilave edilmiştir. Konuya ilişkin üç maddeden oluşan Başbakanlık Kararnamesi, Draghi hükümeti tarafından yaklaşık bir buçuk yıl önce oluşturulan Ulusal Mikroelektronik Fonu’nda halen mevcut olan 3,3 milyar Avro’nun tahsisini belirlemektedir. Bu kaynaklar, geliştirme sözleşmeleri mekanizması yoluyla şirketlere kolaylık sağlamak için kullanılacaktır. Yıllık dağılım 2022 için 50 milyon, 2023 için 487 milyon, 2024 için 456 milyon, 2025 ila 2027 yıllarının her biri için 336 milyon, 2028 için 341 milyon ve hem 2029 hem de 2030 için 475 milyon öngörmektedir.
Diğer taraftan, 21 Eylül 2023’te yürürlüğe giren Avrupa Çip Yasası, AB’nin yarı iletken teknolojileri ve uygulamalarında arz güvenliğini, dayanıklılığını ve teknolojik liderliğini sağlamayı hedeflemektedir. Yasa ile AB’nin çip temininde dışa bağımlılığının azaltılması, tedarik güvenliğinin sağlanması, çip üretiminde rekabet edebilirliğin artırılması, teknolojik liderliğin güçlendirilmesi ve üretimdeki aksaklıkların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Avrupa Çip Yasası kapsamında, hâlihazırda %10 olan AB’nin küresel çip üretimindeki payının, 2030 yılına kadar %20’ye çıkarılması hedeflenmekte ve bu doğrultuda AB çip üretiminde teknolojik altyapıyı güçlendirmek üzere Üye Devletler, AB Komisyonu, kamu ve özel sektör eşgüdümünde yaklaşık 43 milyar avroluk destek sağlanması planlanmaktadır.
Avrupa pazarının yaklaşık %3,3’ünü oluşturan İtalyan yarı iletken sektörü, 2022 yılında yaklaşık 1,6 milyar euroluk satış elde etti . Öne çıkan bir pazar olan otomotiv sektörü, yarı iletken satışlarının yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Yaklaşık 7 milyar avroluk endüstriyel üretim değeriyle İtalya’nın, Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük elektronik bileşen üreticisi olarak konumlandırılması, sektörün stratejik önemini daha da vurguluyor. Avrupa Çip Yasası’ndan ana yararlanıcı olarak ortaya çıkan ve altyapı ve yarı iletken araştırmalarına yapılan önemli yatırımlarla karakterize edilen üye ülke Almanya yer alıyor. Ülke, çip tedarik zincirinde Güney Kore ve Tayvan’a olan bağımlılığı azaltmak için yaklaşık 20 milyar euro yatırım yapmayı planlamaktadır.
Diğer taraftan, Avrupa Çip Yasası metnine aşağıdaki linkten erişim sağlamak mümkündür:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1781
Saygılarımızla,