Yunanistan, Antik Kentleri Yenilikçi Teknolojilerle Sergiliyor

Yunanistan’da kamu ve özel girişimler, ülkenin kültürel mirasını sergilemek ve ziyaretçi deneyimlerini zenginleştirmek için artırılmış gerçeklikten GPS’ye kadar en yeni teknolojileri devreye almaktadır.

Bu çerçevede 2023 yılının yılın başlarında, Yunanistan’ın ana telekomünikasyon sağlayıcısı Cosmote, Kültür Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, kullanıcılara Parthenon’un ve çevresindeki Akropolis ve yakınındaki müze dahil diğer antik alanların iki bin yıl önceki haliyle dijital temsillerini sunan Cosmote Chronos adlı yeni bir mobil uygulamayı başlatmıştır. Söz konusu uygulama, Akropolis hakkında 10.000’den fazla soruya Yunanca ve İngilizce yanıt verebilecek dijital bir tur rehberi de içermektedir. Bu özellikleriyle Cosmote Chronos, adeta bir “dijital tur rehberi” vazifesi görmektedir.

Yine bu yıl, antik topoğrafya çalışmaları yapan ve kâr amacı gütmeyen Dipylon Topluluğu, çeşitli dijital projelerinden biri olarak, antik Atina’nın kapılarından birinden Platon’un Akademisi’nin bulunduğu noktaya dijital rehber ile yürüyüş sağlayan yeni bir mobil uygulamayı hayata geçirmiştir. Aynı topluluk, 2018 yılında, ziyaretçileri şehri çevreleyen antik sur kalıntıları boyunca 35 noktada rehberli bir tura çıkaran Walk the Wall Athens adlı başka bir mobil uygulamayla tanınmıştı.

Bunlardan ayrı bir girişim olarak, Ekaterini Laskaridis Vakfı, 5.000’den fazla Yunan şehri, kolonisi, kutsal alanı, arkeolojik alanı, müzesi ve tarihsel olarak ilgi çekici diğer noktaların aranabileceği dijital bir arşiv geliştirmiştir. Mobil cihazlarda da kullanılabilen ToposText uygulaması ile harita koordinatları ve site ile ilgili metinlere arşivin içerisinden bağlantı kurulabilmektedir.