Filipin Devlet Başkanı Jr. Ferdinand Marcos Ulusa Seslendi

Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Jr. Marcos tarafından görevinin ikinci yılına girerken “Ulusa Sesleniş Programı” düzenlendi. Başkent Metro Manila’ya bağlı Quezon City’de gerçekleştirilen etkinlikte Cumhurbaşkanı Marcos tarafından ekonomi, çevre, tarım, sosya politikalar, adalet ve hukukta yaşanan gelişmeler, dış ilişkiler ve güvenlik konularında yaşanan gelişmeler ile önümüzdeki dönem hedef ve stratejilerine ilişkin bilgiler verildi. Ekonomi ve ticarete yönelik hususlara ilişkin özet bilgiler aşağıda yer almaktadır.

– 2022 yılında GSYİH’da yaşanan %7,6 oranındaki büyüme oranının 46 yıllık bir rekor olduğu vurgulandı.

– Ekonomide gerçekleşen herşeyin önceden müdahale edilebilir konumda olmadığı, bazen dış etmenler kaynaklı etkilerin doğmadan engellenmesinin de mümkün olmadığı ancak, Filipin devleti olarak gerçekleşen her durum için hazır olunduğu ve alınması gereken tedbirlerin anında alınarak hamlelerin yapıldığı ifade edildi.

– Ulaştırma alanında “Karayolu Bağlantı Projesi”nin önemi vurgulanarak, sadece 3 ana yarımadayı birbirine bağlamakla kalmadan, projelerin yarımadalar içerisinde şehirleri birbirine bağlamaya da devam edeceği ifade edildi. 1200 km uzunluğunda olacak “Luzon Spine Otoyolu Ağı Programı” kapsamında, Ilocos’u Bicol’a mevcut 20 saatten sadece 9 saatte etkili bir şekilde bağlayacak projenin yürütüldüğü, “Mega Köprü Programı” kapsamında, adaları ve sularla ayrılmış bölgeleri birbirine bağlayan toplam 90 kilometrelik 12 köprü inşa edileceği, bu köprülerin özellikle her biri 32 kilometreye yayılan Bataan-Cavite Interlink Köprüsü ve Panay-Guimaras-Negros Adası Köprüleri ile Samal Adası-Davao Şehri Bağlayıcı Köprüsü alt projelerini içerdiği, toplam uzunluğu 1.000 kilometreyi aşan birçok demiryolu projesinin başlatıldığı, özellikle, Kuzey-Güney Banliyö Demiryolu Sisteminin güney bölümünün tüm hızıyla devam ettiği ve birkaç yıl içinde, Pampanga’dan Laguna’ya seyahatin 4 saatten sadece 2 saate düşeceği hususları aktarılarak, hükümetin kamuda altyapı alanında çalışmalarını hız kesmeden yürüteceği ifade edildi.

– “Maharlika Fonu” ile elde edilen gelirin ülkenin katma değeri yüksek politika ve stratejilerine yatırılacağı, bunların başında da hükümetin altyapıda yenlik ve inovasyon hedefli “Better, Build, More!” programının yer aldığı, fonun mali yönetiminin şeffaf, denetlenebilir olduğu, politik ve siyasi kararların fona etkisinin olmayacağı aktarıldı.

– Yenilenebilir enerjinin önemli olduğu, 2030 yılında toplam enerji üretiminin %35’inin, 2040 yılı itibarıyla ise %50’sinin yenilenebilir enerjiden elde edilmesini hedefledikleri ifade edildi.

– Ülke genelinde elektrik enerjisinin daha rekabetçi, etkin üretim ve transferinin sağlanabilmesi için, “Tek Şebeke, Tek Pazar” stratejisinin kurulduğu ve Luzon, Visayas ve Mindanao şebekelerinin birbirine nihayet bağlandığı, bu ana proje içerisinde çeşitli bölgeleri birbirine bağlayan 68 adet projenin tamamlanmasının biraz geciktiği, önümüzdeki dönemde bu projelerin ivedilikle tamamlanacağı hususu vurgulandı.

– Ocak- Haziran 2023 döneminde 3 milyon yabancı turistin ülkeyi ziyaret ettiği, bu rakamın yıllık 4,8 milyon yabancı turist hedefinin %62’sini şimdiden karşıladığı, turizm gelirlerinin ülkede istihdama yöneleceği ifade edildi.

– Yatırım fırsatlarının yaratılması için, elverişli bir iş ortamının mevcut olduğundan emin olunması gerektiği; bunun için de, barış ve düzen ortamının sağlanmasının ve hukukun üstünlüğünün hüküm sürmesinin gerektiği vurgulanatak, Filipinler’in cazip ve güvenilir bir yatırım noktası olması gerekenlerin yapılmaya devam edeceği açıklandı.

– İnternet hızı açısından, 2023 yılı ilk 6 ayı itibarıyla bant hızında 180 ülke arasında 47 nci sıranın alındığı, 2022 yılına göre 11 basamak yükselindiği, mobil veri hızı olarak da 142 ülke arasında 2022 yılına göre 8 sıra yükselinerek 83 üncü sıraya yerleşildiği aktarıldı.

– Yoksul insanlar için konut programlarının artırılacağı, ülke genelinde 1 milyondan fazla konutun öncelikle yoksul ailelere verileceği ifade edildi.

– Ulusal Kongre’den yeni kamu ihale yasası talep edildi. Mevcut yasanın, 10 yıldan fazla süredir yürürlükte olduğı ve bazı tedarikçileri kayırdığını ifade etti.

– Yerel tarımsal üretimin – konsolidasyon, modernizasyon, mekanizasyon ve değer zincirlerinin iyileştirilmesi yoluyla – gerektiğinde zamanında ve kalibre edilmiş ithalatla desteklenerek artırılmasının hedeflendiği ifade edildi.

– Kaçakçılık ile mücadelede etkinliğin artırılacağı, yerel üretim ve çiftçiler ile tüketicilere olan zararın önüne geçileceği açıklandı.

– Göreve gelinen günden bu yana çiftçilerin toplam 57 milyar Filipin Pezosu borcunun silindiği, bundan 600 bin hak sahibinin yararlandığı açıklandı.

– Su kaynakları ve yönetiminden sorumlu bir Bakanlık kurulması için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.

– İklim değişikliği ile mücadelenin aktif ve etkin bir şekilde yürütüldüğü vurgulandı.

Ulusa sesleniş toplantısı ve detaylarına ilişkin ayrıntılı bilginin yer aldığı linkler aşağıda yer almaktadır.

https://www.rappler.com/nation/sona-2023-highlights-summary-of-marcos-2nd-state-of-the-nation-address/

https://www.cnnphilippines.com/news/2023/7/25/marcos-second-sona-takeaways.html

https://newsinfo.inquirer.net/1800733/live-updates-bongbong-marcos-sona-2023

https://www.philstar.com/headlines/2023/07/24/2283031/live-updates-marcos-state-nation-address-2023

Programın ertesi günü (25 Temmuz 2023) tarihinde gerçekleştirilecek “POST SONA Economic Briefing” için de ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.