Özbekistan’ın Sanayi İhracatı Her Zamankinden Daha Fazla Çeşitlendi

Özbekistan’ın sanayi ihracatının çeşitlenme düzeyi, Tahmin ve Makroekonomik Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar tarafından değerlendirildi. İhracat çeşitlendirmesi, ihraç edilen mal sayısının artırılmasını ve dengeli bir ihracat yapısının sağlanmasını içerir.

2010-2021 için değerlendirme bulguları: Sanayi ürünleri ihracat çeşitlendirme endeksi 4,82’den 5,76’ya yükseldi. 2010 yılında sanayi ihracatının yarısını mineral yakıtlar ve pamuk oluştururken, 2021’de bu kalemler %22’yi oluşturdu.

Kimyasal ve farmasötik ürünlerin ihracat çeşitlendirme endeksi de, gübre ihracatı payının %78,5’ten %43’e düşmesi ve bir dizi başka malın farmasötik ürünlerinin ihracatındaki artışı nedeniyle 1,56’dan 2,76’ya yükseldi.

Tekstil ve RMG grubunun ihracat çeşitlendirme seviyesindeki 1,21’den 2,34’e artış, pamuk ihracat hacmindeki önemli düşüş ve ihracattaki payındaki düşüşten kaynaklanmaktadır.

Deri ve ayakkabı sektöründe ihracat çeşitlendirme endeksi 1,67’den 2,44’e yükseldi. 2010 yılında, hammadde grubu ihracatının %75’ini, 2021’de ise hazır deri ürünleri ihracatındaki büyüme nedeniyle %43’ünü oluşturdu.

Mühendislik ürünleri ihracatının çeşitlendirme endeksi 2,04’ten 2,59’a yükseldi. Kara taşımacılığı ihracatının payı azalırken, elektrikli makine ve teçhizat, mekanik teçhizat ve benzeri cihazların ihracatının payı arttı.

Uzmanların vardığı sonuçlara göre Özbek sanayisi, ihracatı genişletme ve çeşitlendirme konusunda ilerleme kaydetti. Aynı zamanda, daha fazla iyileştirme için önemli potansiyel ve rezervler bulunmaktadır. Bu rezervler, nesnel olarak değişen dış koşullarda aktif entegrasyon yoluyla etkinleştirilebilir. (tashkenttimes.uz)