Kimya Gibi Pek Çok Sektörün Türkiye’de İşbirliği Olanaklarını Arttırabileceği İfade Edilmektedir

Uluslararası basında yer alan haberlere göre Alman hükümeti Rusya’nın gaz arzını azalttığında tepki vermekte yavaş davranmıştır. Alman şehirlerinin bir felaketi önlemek için aydınlatma ve sıcak suyu azaltma kararları almasının sebeplerinden biri de bu yavaş tepkidir. Örnek olarak da, Berlin’deki başkanlık sarayının gece aydınlatılmaması ya da Hannover’deki havuzlar ve spor salonlarının duşlarında ılık suyun kapatılması verilmiştir. Ayrıca, basına yansıyan haberlere göre; bu durum Avrupa’da dalgalanacak krizin sadece başlangıcıdır, geçen hafta Avrupa’nın iki büyük ekonomisinde (Fransa ve Almanya) elektrik fiyatları rekor seviyeye çıkmıştır, Almanya için ürünlerin vesikaya bağlanması (tüketimin kısıtlanması) ve durgunluk yaklaşmaktadır ve yetkililer enerji eksikliğinin kontrolden çıkması halinde toplumsal huzursuzluk konusunda endişelerini dile getirmektedir.

Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı şirketlere ve tüketicilere tasarruf çabalarını hızlandırma çağrısında bulunmaktadır. Kömürle çalışan enerji santrallerinin yeniden canlandırılmasına izin veren Bakanlık ayrıca, Almanların verimli duş başlıkları takmasını ve daha düşük sıcaklıklarda çamaşır yıkanmasını da tavsiye etmektedir. Arz ve talebi dengeleme çalışmalarının başarısız olması durumunda ülkede hükümetin yakıt alabilecek ve alamayacakları belirleme yetkisini de içeren bir “gaz acil durumu” ilan etme gücü bulunmaktadır. Haneler ve hastaneler gibi kritik altyapıların kesintilerden korunacağı açıklanırken, oda sıcaklıklarının en düşük seviyelerde tutulması planları ortaya konmuştur. Ayrıca, Federal Meclis dahil kamu binalarının termostatlarının kapatılması gündemdedir; düşük gelirli hanelere yönelik yardım programları üzerinde çalışmalar devam etmektedir; talebin %20’ye varan oranda azaltılması söz konusudur ve minimum gaz depolama seviyesi halihazırda %15 olan AB seviyesinin üstüne çıkarılmıştır.

Alman Sanayi ve Ticaret Odasının 3.500 firma ile gerçekleştirdiği bir ankete göre, sanayi firmalarının %16’sı enerji krizi nedeniyle üretimi azaltmayı veya belirli operasyonlarından vazgeçmeyi düşünmektedir. IMF gaz arzının durması durumunda Almanya’nın ekonomik üretiminin %4,8 oranında azalması riskinin olduğunu tahmin etmekte, Almanya Federal Cumhuriyeti Merkez Bankası da potansiyel zararın 220 milyar Avro olarak belirlendiği ifade etmektedir.

Büyük bir Alman şirketi üst düzey yetkilisi, enerji yoğun endüstrilerin muhtemelen Almanya’nın rüzgarlı kıyıları ya da Akdeniz’in güneş açısından zengin alanları gibi yenilenebilir enerjinin güvence altına aldığı bölgelere yönelebileceğini, Ren ve Almanya’nın güneyindeki sanayi bölgelerinin içinin boşalacağını belirtmektedir. sanayisinde önde gelen bazı yöneticiler de üretimlerinin Azerbaycan boru hatlarına erişimin olduğu Türkiye’ye taşınabileceğini ifade etmektedir.

Konuya ilişkin haber kaynağı: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-01/germany-heading-to-gas-emergency-with-russia-keeping-nord-stream-flows-reduced