Bratislava’daki liman yarımadasında bir LNG terminali kurulacaktır. Sıvılaştırılmış doğal gaz terminalinin inşaatına önümüzdeki yıl başlanması planlanmaktadır. İnşaatın tamamlanması dört yıldan uzun sürecektir. 40 milyon Avro yatırım tutarıyla planlanan Slovak terminali, nehir taşımacılığında artan sıvılaştırılmış gaz talebini karşılayacaktır. Plana göre, depolama tanklarının öngörülen kapasiteleri göz önüne alındığında, yaklaşık iki bin tona kadar LNG depolamak mümkün olacaktır.
Terminal, Tuna Nehri’nin ana rotasında, Pálenisko liman havuzunun yarımadasında, Liman Köprüsü’nün hemen arkasında yer alacak ve 5.500 metrekarelik bir alanı kaplayacaktır. Burada, aynı zamanda yarı römorklu tankerlerin doldurulması da amaçlanmaktadır. Bu durum bölgede tır trafiğinin de artacağı anlamına gelmektedir. Sıvılaştırıcının üretim kapasitesi günlük 24 tondur. LNG terminali, gemiler için yakıt ikmali ve LNG üretiminin yanı sıra ağır karayolu araçlarının yakıt ikmalini de sağlayacaktır.
Projenin, başkentin yoğun nüfuslu bölgelerine nispeten yakın planlanması çevreci gruplar tarafından eleştirilmektedir. Planlanan LNG akaryakıt terminalinin tırlar tarafından kullanılacak olmasının trafiği artıracağı ve hava kalitesini düşüreceği endişeleri dile getirilmektedir. Bununla birlikte, devlete ait yatırımcı Public Ports şirketi, tesisin acil kapatma sistemi, süreç kapatma sistemi ve kritik parametreleri kaydetmek için bir alarm dahil olmak üzere, güvenli, sorunsuz ve düzenli bir LNG üretim süreci için gerekli tüm destekleyici güvenlik unsurlarını içereceğini belirtmektedir.
Avrupa genelinde – İspanya, Fransa, Hollanda veya Polonya’da – yaklaşık 30 LNG terminali bulunmaktadır. Buna karşın, analistler Ukrayna üzerinden Avrupa kıtasına akan gazın yerini alacak güneydoğu Avrupa’daki altyapının da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
LNG’de mutabık kalınan bütün miktarların tedariki ve Kuzey Denizi’ndeki kazı alanlarının kullanılmasıyla Rusya’ya olan bağımlılığın %70’e kadar azaltılması planlanmaktadır. Bireysel olarak Slovakya, yüzde 65 ila 85 oranında Rus gazına bağımlıdır.