IMF ve Dünya Bankası İle 575 Milyon Dolarlık Bazı Anlaşmalar İmzalandı

Özbekistan, devlet bütçesini desteklemek ve yatırım projelerini uygulamak için uluslararası kuruluşlarla 575 milyon dolar değerinde bazı anlaşmalar imzaladı. Fonlar; vergi, istatistik, yatırım ve kırsal girişimcilik gibi alanlara yönlendirilecek.

Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Bakanlığının haberine göre, anlaşmalar Özbek heyetinin Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarına katılımı sırasında imzalandı. Bakanlığa göre, bu fonlar 5 alana yönlendirilecek ve projeler ilgili devlet kurumları tarafından uygulanacaktır.

Birincisi, Dünya Bankası’nın katılımıyla “Kırsal Girişimciliği Geliştirme (2. Aşama)” projesi çerçevesinde 200 milyon dolar Karakalpakistan Cumhuriyeti, Buhara, Cizzah, Navoi, Kaşkaderya, Semerkant, Sırdarya, Surhandarya, Taşkent ve Harezm bölgelerinin kırsal alanlarında girişimcilik faaliyetini desteklemek ve yeni istihdam yaratmak için yönlendirilecek.

İkincisi, “Özbekistan’da İstatistik Sisteminin Kapasitesinin Artırılması” projesi çerçevesinde 50 milyon dolar istatistik alanında kurumsal reformlar ve kapasiteyi artırma, istatistiksel verilerin oluşumu ve dağıtım sürecini geliştirme, bu alandaki ekipman ve tesislerin modernizasyonu için yönlendirilecek.

Üçüncüsü, “Vergi İdaresi Reformu” projesi çerçevesinde 60 milyon dolar vergi makamlarının operasyonel verimliliğini ve etkinliğini artırmak için yönlendirilecek.

Dördüncüsü, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu ile “Özbekistan’ın geçiş dönemindeki kalkınma politikasının hızlandırılması” projesi çerçevesinde devlet bütçesini desteklemek için Özbekistan Cumhuriyeti’ne 100 milyon dolar değerinde fonları çekmek için anlaşma imzalandı.

Beşincisi, Fransız Kalkınma Ajansı ile “Yeşil Ekonomiye Geçiş” projesi çerçevesinde devlet bütçesini desteklemek için Özbekistan Cumhuriyeti’ne 150 milyon avro değerindeki fonları çekmek için anlaşma imzalandı. (Kun.uz)