Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Bakanlığı (MEDRP), Dünya Bankası ve Orta Asya Bölgesel Çevre Merkezi (CAREC) bugün yeşil ekonomik büyüme ve iklim değişikliği konulu 11 yuvarlak masa toplantısının son etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlikte, ülkenin yeşil ekonomiye geçişini hızlandırmak için devlet politikası geliştirilmesi konuları ele alındı.
Ağustos 2021’den Şubat 2022’ye kadar çok taraflı diyaloğu teşvik etmek için Âli Meclis Yasama Odasının, bakanlık ve idarelerin, yerel makamların, önde gelen ulusal ve uluslararası uzman ve bilim topluluklarının, uluslararası kuruluşlar ve finans kuruluşları vb. ilgili temsilcilerin katılımıyla Taşkent’te bir dizi toplantı düzenlendi.
Düzenlenen etkinlikler çerçevesinde yeşil ve enerji verimli bir sanayi ve ekonomi geliştirme alanındaki devlet politikası ve öncelikleri, iklim değişikliğine yanıt verme önlemleri, yeşil projeler için finansman çekme ve yeşil ekonomiye geçişi hızlandırmak ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya yönelik yol haritası geliştirmede hükümete yardımcı olma konuları ele alındı.
Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Yoksulluğu Azaltma Birinci Bakan Yardımcısı İlhom Norkulov yuvarlak masada yaptığı konuşmasında: “2030 yılına kadar yeşil ekonomiye başarılı bir geçiş için Özbekistan’ın önümüzdeki yıllarda ülkenin kalkınmasının öncelikli alanlarına karşılık gelen geniş ölçekli, net ve nicel hedefler tanımlaması gerekecek. Bunları başarmak, etkili mekanizmaların kullanılmasını gerektirecektir. Örneğin, yenilikçi teknolojilerin ve süreçlerin, yeşil projeleri finanse etmek için araçların kullanımının yanı sıra bunların uygulanmasına kamu-özel ortaklıklarının geliştirilmesi ve çeşitli sektörlerde rekabetin teşvik edilmesi yoluyla araştırma enstitülerinin, kamu kuruluşlarının ve işletmelerin katılımının sağlanması gerekmekte” ifadelerini kullandı.
Doğal ve enerji kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanımı yoluyla piyasa ekonomisine geçiş, Özbekistan’ın çevre kirliliğini azaltmasına, iklim değişikliğine uyum sağlamasına ve doğal afetlere etkin bir şekilde müdahale etme yeteneğini artırmasına olanak sağlayacaktır. Böylece ülke, hidrokarbon kaynaklarının yaygın kullanımı yoluyla ekonomik büyümeden vazgeçebilecek ve Orta Asya’daki yeşil ekonominin lideri olabilecektir.
(Uzdaily.uz)