Polonya Otomotive Sektörü I. Çeyrekte Büyüme Bekliyor

MotoFocus.pl, otomotiv sektörü topluluğu (SDCM) ve Santander Bank Polonya tarafından yapılan son ankete göre, mevcut sıkıntılara rağmen, otomobil parçası üreticileri ve distribütörleri, Q1 2022 için iş görünümleri konusunda iyimser bir tablo beklemektedir.

Otomotiv sektörü, Polonya ihracatının yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor ve 200.000’den fazla kişiyi istihdam ediyor. Cuma günü yayınlanan anket, endüstrinin şu anda işçiler arasında artan sayıda Covid enfeksiyonu, Polonya Anlaşması programı etrafındaki kaos, enerji fiyatlarındaki artışlar ve ayrıca Avrupa iklim politikası ve küresel tedarik zincirindeki kısıtlamalardan kaynaklanan zorluklar yaşadığını gösteriyor.

Ancak anket, 2021’de görüşülen otomotiv distribütörlerinin yüzde 87,5’inin, ikincil pazar (IAM) için otomobil parçası üreticilerinin yüzde 90,6’sının ve Kademe 1 tedarikçilerin yüzde 65,3’ünün yıllık gelirlerinde artış kaydettiğini buldu.

Aynı zamanda, Polonyalı distribütörlerin hiçbiri 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık gelir düşüşü beklemiyor ve yüzde 58,4’lük bir artış yüzde 10’un üzerinde bir artış öngörmüyor. Gelirlerdeki artışın, IAM alt sektöründeki üreticilerin yüzde 78,1’i ve Tier 1 tedarikçilerin yüzde 65,3’ü tarafından da bekleniyor.

Santander’den bir analist olan Radoslaw Pelc, “Polonya otomotiv sektörüne düzenli tedarikin, farklı pazarlardaki işçiler arasındaki enfeksiyon oranlarına, çeşitli sektörlerdeki üreticiler tarafından büyük yarı iletken stokları oluşturma hızına ve ayrıca kıtalararası lojistik kapasitesine ve hammaddelerin mevcudiyetine bağlı olaarak 2022’nin ikinci yarısında devam etmesi bekleniyor” açıklamada bulunmuştur.