Özbekistan’ın 2021 Yılındaki Sosyo-Ekonomik Kalkınmasının Sonuçları Görüşüldü

28 Ekim 2021 günü Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından belirlenen talimatlara uygun olarak, bu yılın 9 aylık dönemi boyunca Özbekistan’ın sosyo-ekonomik kalkınmasının sonuçlarını değerlendirmek ve yıl sonuna kadar istikrarlı ekonomik büyüme oranlarını sağlamak için öncelikli görevleri görüşmek üzere Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Toplantıda, koronavirüs pandemisinin ülkedeki sosyo-ekonomik duruma etkisinin azaltılması, yapısal dönüşümlerin derinleştirilmesi ve ekonomik sektörlerin gelişmesinin hızlandırılması için alınan kapsamlı önlemler sonucunda, bu yılın 9 ayı boyunca  ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) %6,9, (sanayi üretimi – %9, hizmetler %7,6, inşaat %4,5, tarım %4,2) arttı.

Fiyat istikrarını sağlamak için zamanında alınan önlemler sayesinde enflasyon oranı geçen yılın aynı dönemine göre %0,9 azaldı.

Yatırımlar %5 arttı, devlet yatırım programı çerçevesinde toplam 2,9 milyar dolarlık 160 büyük proje devreye alındı, ayrıca bölgesel yatırım programları çerçevesinde toplam 35 trilyon Som değerindeki 9.013 proje hayata geçirildi.

Bu yılın 9 ayı boyunca girişimcilere yönelik kapsamlı devlet desteğinin doğrudan sonucu, 76,5 bin yeni ticari kuruluşun yanı sıra 332 binden fazla yeni istihdamın yaratılması oldu.

Toplantıda, Başbakan Yardımcılarının, ayrıca bakanlıklar, idareler ve bölgesel hakimiyat yöneticilerinin raporları dinlendi. Her yöneticiye, bu yılın dördüncü çeyreğinde istikrarlı ekonomik büyüme oranları sağlamak için mevcut tüm rezervleri harekete geçirmek için öncelikli görevler ve verilen görevlerin zamanında ve tam çözümü için kişisel sorumluluk verildi.

Makroekonomik istikrarın sağlanması açısından, ekonominin tüm sektörlerinde üretim hacmini artırarak, GSYİH büyümesinin %7 oranında sağlanması, nüfusun gıda ve diğer tüketim malları için artan ihtiyaçlarını istikrarlı bir şekilde karşılanması, 2021 sonunda yıllık enflasyon seviyesinin %9,95’ten yüksek olmaması ve konsolide bütçe açığının GSYİH’nın %5,5’i içinde olmasını göz önünde bulundurarak keskin bir sıçramanın önlenmesi talimatı verildi.

Sonbahar-kış döneminde ekonominin sektörlerine kesintisiz enerji kaynağı teminini sağlamak için, yakıt ve enerji kompleksi başkanlarına bu yılın dördüncü çeyreğinde 14 milyar metreküp doğalgaz ve 21,5 milyar kWh elektrik enerjisinin tüketicilere arzının sağlanması ve toplam 1,3 GW kapasiteli 8 santralin devreye alınması görevleri verildi.

Endüstrisi yöneticileri için de yıllık tekstil endüstirisi ürünleri üretim hacminin 32 trilyon Sum, elektrik ürünleri – 16,7 trilyon Sum, inşaat malzemeleri – 9,6 trilyon Sum, deri, ayakkabı ve kürk ürünleri – 4,4 trilyon Sum’a kadar çıkartılmasını öngören özel görevler belirlendi.

Tarımda, halka kaliteli ve uygun fiyatlı gıda sağlanması için yöneticilere, balık ve ürünlerinin üretimini artırmak için ek önlemler almaları ve ayrıca tahıl ve erken mahsullerden çıkarılan 810 bin hektarlık arazide yetiştirilen tarım ürünlerini serbest bırakmaları talimatı verildi.

Hizmet sektöründe, iç hat sefer sayısının 17’den 43’e çıkarılması, demiryolu hizmetlerinin %7 oranında, devlet dışı eğitim hizmetlerinin %40, hizmetlerinin %32, yemek hizmetlerinin %21 büyümesinin sağlanmasıyla, hizmet hacminin değer bazında yılsonuna kadar 302 trilyon Som’a çıkarılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Yatırım programları çerçevesinde bu yılın dördüncü çeyreğinde 3,4 milyar değerinde olan 158 büyük üretim projesi ve 4,3 milyar dolar değerinde olan 3.926 bölgesel proje olmak üzere toplam maliyeti 7,7 milyar dolar olan 4.084 projenin uygulanmasını tamamlayarak yaklaşık 140 bin yeni istihdam yaratılmasının sağlanması talimatı verildi.

Karayolu ulaşımı ile mühendislik ve iletişim altyapısının geliştirilmesi, sosyal tesislerin devreye alınması alanında 57 ortaokul ve 119 okul öncesi eğitim kurumunun bu yılın 15 Kasım tarihine kadar devreye alınması, 72 şehir ve köy, ayrıca 100 mahalle için bir master plan geliştirilmesine ilişkin görevler belirlendi. (Uzdaily.uz)