Geçen yılki baz tabanının büyümesi ve yaptırımların uygulanması, yılın ikinci yarısında Belarus ekonomisinin büyüme oranlarını yavaşlatmıştır.
Ocak-Temmuz 2021’de Belarus’un GSYİH’si 95,4 milyar BYN( (Belarus Rublesi) veya Ocak-Temmuz 2020 düzeyiyle karşılaştırılabilir fiyatlarla %103,3 oldu. Ocak-Temmuz 2021’de Belarus’un GSYİH büyüme oranı Ocak-Haziran düzeyinde kaldı Temmuz ayında ise büyüme hızı yavaşlamaya devam etti.
Ocak-Temmuz 2021’de inşaat ve tarım dışındaki tüm önemli faaliyetler GSYİH büyümesine olumlu katkı yapmıştır. Sanayideki büyüme sayesinde de toptan ticaret ve taşımacılık da büyüme göstermiştir. Bilgi ve iletişim sktörü Temmuz ayında büyüme oranlarını hızlandırarak geçen yılki rakamı geride bırakmıştır. Elektrik, gaz, buhar, sıcak su ve iklimlendirme arzı ile perakende ticaret de büyüme göstermiştir.
Geçen yıl büyüme lideri olan inşaat, bu yıl negatif büyüme göstermiştir. Ocak-Mayıs aylarındaki soğuk hava, ekim ve hasatta gecikmeye ve tarımda düşüşe neden olmuştur.
Petrokimya sanayi ve makine mühendisliğindeki büyüme sayesinde bu yıl Ocak-Temmuz döneminde sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre % 109,3 olarak gerçekleşmiş ve yaptırımlar büyüme hızını ancak biraz yavaşlatmıştır. Aynı zamanda, geçen yılki yüksek bazın arka planına karşı, sadece ağaç işleri ve ilaçlar % 5’ten fazla büyüme göstermiştir. Geçen sonbaharda işletmelerin yurt dışına taşınması nedeniyle bilişim hizmetleri ihracatındaki büyümenin yavaşlamasının ardından, bu yıl bilişim hizmetleri ihracatındaki büyüme devam etmiş ve büyüme hızı kademeli olarak artmaya başlamıştır.Ocak-Temmuz döneminde sanayi üretimi ve dış ticaretteki büyümeye bağlı olarak toptan ticaret endeksi %108.0’a, ulaştırma faaliyet endeksi Ocak-Haziran döneminde %120,3’e yüksemiştir. Nisan ayından bu yana mal satış endeksindeki büyümeye bağlı olarak perakende ticaret Ocak-Temmuz döneminde büyüme göstermiştir.
Ocak-Temmuz 2021’de bütçe açığı bir önceki yılın aynı göstergesine göre 0,9 milyar BYN azalmıştır. Aynı zamanda, Temmuz 2021’de bütçe fazlası, Temmuz 2020’deki aynı göstergeden 3 kat fazla olan 1,1 milyar BYN’ye ulaşmıştır. Artışın nedeni bütçenin başta katma değer vergisi ve dış ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelir olmak üzere her türlü gelirden elde edilen gelirlerde bir artış olmasıdır.
KDV imtiyazlarının iptali, dış enflasyon ithalatı ve kredi kaynaklarındaki yüksek oranlar, bu yılın Ağustos ayından Aralık ayına kadar % 6,1 ve yıllık bazda % 9,8 olan enflasyonu hızlandırdı. Aynı zamanda, gıda dışı ürünler tüketici fiyat endeksindeki ana büyümeyi sağlamıştır. Bu yıl hizmet ve gıda ürünleri, fiyat artışlarının idari olarak sınırlandırılması sayesinde enflasyon üzerinde daha az etkili olmuştur.