Senatörler “Tarım Kooperatifleri Yasası”Nı Onayladı

Özbekistan Cumhuriyeti Parlamentosu Üst Kanadı’nın On Sekizinci Genel Kurul Toplantısı’nda, “Tarım Kooperatifleri Hakkında” Kanun üzerinde tartışmalar yapıldı.

Senatörlerin belirttiği gibi bu Kanun, tarım kooperatiflerinin faaliyetlerinin düzenlenmesi, yeniden düzenlenmesi ve tasfiyesi alanındaki ilişkileri düzenleme amaçlarına hizmet eder.

Tarım kooperatifi, bir üretim kooperatifi biçimidir ve ticari bir organizasyon olarak kabul edilir.

Kanun, tarım kooperatiflerinin faaliyetinin temel ilkelerini belirler. Ek olarak, söz konusu kanun ile, bir tarım kooperatifi oluşturma mekanizmaları, özellikle bir kooperatifin oluşturulması ve devlet tescili prosedürü, tarım kooperatiflerine arsa tahsisi ve kullanımı ile tarım kooperatifi tüzüğü için gereklilikler oluşturulmuştur.

Kanun, bir tarım kooperatifinin mülkiyetinin oluşum kaynakları, hisse katkı payları ve hisse fonu, kar ve zarar dağıtımı, kooperatif ve üyelerinin mülkiyet sorumluluğu için yasal dayanak oluşturur.

Söz konusu kanunun uygulanması sayesinde tarımda kooperatif ilişkilerin oluşması için yasal bir zemin oluşturulacak, kooperatiflerin faaliyetleri gelişecek ve ekonomik kuruluşlar arasındaki ilişkilerin yasal düzenlemesi gerçekleştirilecektir. (Uzdaily)