Arap başkentleri karanlığa gömüldü

İnsanlık tarihinde büyük yerleri olan bu kadim üç şehirde yaşanan elektrik krizinin nedenleri arasında, ekonomik ve siyasi kriz başta olsa da aşırı sıcakların da etkili olduğu ifade ediliyor.
80 MİLYAR DOLARLIK HARCANDIBağdat’ta 2003 ve sonrasında ABD’nin işgali nedeniyle yaşanan değişiklikten bu yana, bu sektöre yapılan, 36 milyar doları yatırım olmak üzere toplamda 80 milyar dolarlık harcamaya rağmen hala devam eden ekipman eksikliğini ve sorunun çözülememesini protesto etmek için bazı şehirlerde gösteriler düzenlendi.
İNSANLAR ‘TAŞ DEVRİ’NE DÖNDÜAkdeniz’e bakan bir diğer önemli şehir olan Beyrut’ta, bazı vatandaşlar adeta Taş Devri’nden kalma araçları kullanıyorlar. Resmi elektriğin kesilmesi ve son on yılda kabul edilebilir bir alternatif olan paralel şebekenin kanunlaştırılmasından doğan kriz, şehrin bazı sokaklarının tamamen karanlığa mahkum olmasına neden oldu.
KRİZ GİDEREK DERİNLEŞİYORKriz ana enerji santrallerinin Lübnanlılara yeteri kadar elektrik verilememesi, iletim istasyonlarının tamir edilememesi ve elektrik santralleri geliştirmek için siyasi bir anlaşmaya varılamaması nedeniyle her hangi bir çözüme ulaşılamadığı için daha da derinleşti.  Yaşanan bu kriz son olarak, elektrik üretim tesislerini işletmek için gerekli olan yakıtın ithal edilmesi konusunda gerekli banka kredilerinin temin edilmesi nedeniyle yaşanan gecikme sonrası daha da tırmandı.
İÇ SAVAŞ VE AŞIRI SICAKLARŞam’da ise, yaşanan iç savaşın etkileri sürüyor. Etkisi bu şehrin eteklerine ve ülkenin ekonomik arterlerine kadar ulaşan on yıllık savaşın yükünün altında, karanlıkta kalmaya devam ediyor. Suriye’nin başkentinde ve kırsalında yaşanan elektrik kesintilerinin yanında sıcaklıklardaki büyük artış ile birlikte insanlar çareyi, sokaklara ve halka açık parklara sığınmakta buldu.