Doğal Köy Peyniri. Direkt Organik Çiftlikten Salamura Ev Peyniri

Doğal Köy Peyniri  Direkt Organik Çiftlik Sütünden  Salamura Ev Peyniri

Köy peyniri, sağlıklı, taze ve yüksek proteinli en güzel peynir çeşidi olarak dikkat çekmektedir.
Köy peyniri uzun geçmişten bu güne,  yıllardır market raflarının vazgeçilmez ürünü olmuş ve sağlıklı, proteince zengin ve düşük ürünleri arayan tüketiciler arasında popüler olarak yüksek tüketim oranlarına ulaşmıştır.

Proteine olan aşırı ilgi, yüksek enerjiye karşı oluşan tepki, köy peyniri gibi sağlıklı bir ürünün peynir pazarında artan bir potansiyele sahip olmasına sebep oldu.
Ev yapımı tabir edilen köy peyniri, hafif aromalı kremsi bir yapıya sahip, tanecikli bir taze peynir çeşididir. Hem iştah açıcı hem de tatlı yiyeceklerle birlikte kullanılma gibi bir özelliği vardır bu kullanım çeşitliliği bakımından avantaj sağlamaktadır, bu yüzden mutfakta farklı kullanım imkanları sağlar.
Köy peyniri imalatında peynir kesiği ince gözenekli bez veya süzgeçlerle süzülür, ancak preslenerek ezilmez,içerisinde  bir miktar peynir altı suyu kalması sağlanır  ve ayrı ayrı kesmikler gevşek bırakılır. Pazarda farklı türde köy peyniri çeşitleri mevcuttur ve bunlar farklı seviyelerindeki (yağsızdan %5 süt yağına kadar) sütten ve küçük kesmik ya da büyük kesmik preparatlarından üretilir. Köy peyniri olduğu gibi, baharatlanarak, tuz ve biberle ya da meyve veya salatalarla yenebilir.

Ev yapımı köy peyniri, özellikle yüksek kazein proteini ve düşük oranına sahip olması nedeniyle kilo sorunu yaşayanlar,  diyet yapanlar ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürenler arasında çok tutulmaktadır.

Köy Peyniri Tüketiminde Yeni Üç Alışkanlık

Köy peynirindeki yeni trendler geniş bir çeşitlilikteki malzeme ve paketlemeye yönelik tüketici taleplerini karşılıyor ve komple bir atıştırmalık yiyecek olarak köy peynirinin potansiyelini keşfediyor.

Köy peynirinde en iyi üç türlü kullanım alışkanlığı. Ev yapımı veya Köy peyniri olarak adlandırılan peynirimiz yeni trenlere sahip olmaktadır.
Köy peynirindeki yeni trendler geniş bir çeşitlilikteki malzeme ve paketlemeye yönelik tüketici taleplerini karşılıyor ve komple bir atıştırmalık yiyecek olarak köy peynirinin potansiyelini keşfediyor.
1. Peynirde Yeni aroma ve tat  kombinasyonları
Ananas ve çarkıfelek meyvesinden, beyaz peynir ve zeytine, bitkiler, baharatlar ve meyve parçacıklarıyla yeni aroma kombinasyonlarına talep söz konusu. Bu da, üreticilere etkili malzeme katkısı sağlayan ve hassas, homojen harmanlama imkanı veren bir çözüm gerektiği anlamına geliyor.

2. Peyniri Ekstra malzemeler ile atıştırmalık yiyecek  dönüşümü
Üreticiler artık köy peynirini komple bir atıştırmalık yiyecek olarak paketliyor ve pazarlıyor. Tüketicilere uygun ve besleyici bir yanında taşımalık yiyecek sunmak için ekstra malzemelerin içinde, domates soslu veya karamelize soğan aromalı krakerlerin yanı sıra kuruyemiş ve kuru meyve de bulunuyor.
3. Özel rejim ve diyetlere yönelik yeni peynir çeşitleri olarak
Üreticiler aynı zamanda özel rejim tercihlerini karşılamaya yönelik düşük oranlı, yağsız, düşük laktoz oranlı ve laktozsuz gibi çeşitleri olan geleneksel %4 yağ oranlı köy peyniri çeşitlerinin yanı sıra organik ve kuru kesmik çeşitlerine olan talebin arttığını da görüyor.
Üreticilerin bu trendlerden yararlanmak için üretimlerinde çevik olmaları gerekir. Yeni köy peyniri ürünlerini test edebilmeleri ve yeni ürünleri lanse ederken piyasaya daha küçük ürün partileri sürebilmeleri gereklidir. Tetra Pak® Harmanlayıcı VCC tüm dolum düzeylerinde hafif karıştırma ve sürekli yüksek kalite sağlar, üreticilere test serilerini ve daha küçük üretim partilerini sürme olanağı verir. Bu da daha esnek işleme olanağı verir ve pazarın her seferinde bir tam partiyi kaldıracak kadar kurulamadığı durumlarda üreticilerin ürün gamlarını çeşitlendirebilmesini sağlar.

Ev Yapımı Doğal Köy Peyniri için anadoluda bulunan araştırma sonuçları webte listelenmektedir.
Ev Yapımı Peynir Tarifi Saniye saniya youtube videolarında anne tarifleri olarak izlenebilir.
Menümüz Ev Yapımı Peynir Tarifi eskiden sütçüler diyerek başlamaktadır.Evde Peynir Tarifi çoğu ev hanımının bildiği birşeydir.
Kullanacağımız maya da aynı şekilde mandıra köy mayası olursa peyniriniz tam geleneksel doğal peyniri olur.
Malatya Köy Peyniri de benzer yöntemlerle imal edilir.
Malatya Köy Peyniri adıyla meşhur yörenin en kaliteli salamura peyniri Malatya ilimizin üreticileri tarafından temiz ve titiz koşullarda ambalajlanarak Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılabilmektedir.
Unutulmuş Bir Gelenek olarak karşımıza çıkan Şirden Mayalı Malatya Doğal Köy Peyniri ülkemizin özelenen lezzetlerindendir.
Diğer adı ‘ŞIRDAN’ veya ‘ŞİRDEN’ mayalı geleneksel köy peyniri kolay kolay bulamayacağınız ürünlerdendir.
Şirden Mayası İle Peynir Nasıl Mayalanır sorusunu sorduğunuzda Adım Adım Peynirin Yapımını anlatan videolar size yol gösterecektir.
Evinde Yap tevsiyesi artık senin yerine evinde peynir yapanı bul şekline girmiştir. Peynir Yapım Seti ve Peynir Mayası her yerden kolaylıkla tedraik edebileceğin malzemelerdir.
Evinizde peynir yapımı için gerekli herşeyi peynir mayası peynir yapmak için gerekli gereçleri marketlerden ve büyük alışveriş dükkanlarından bulabilirsiniz.
Yöresel lezzetlerden çeçil peyniri de benzer yöntemlerle Malatya ‘da yapılmaya başlanıldı.
Yöresel lezzetlerden ‘çeçil peyniri’ ağız tadınızı yerine getirecek, özlediğiniz damak tadını bulacağınız bir lezzettir.
Yaz ve güz mevsiminde tüketilen yaprak kaşar peyniri, koyun ve keçi derisine basılarak kışın da yenilebilir.
EPeynir yapımına süt sağıldıktan hemen sonra başlamak gerekiyor, Paradok Çiftliği bu konuda çok avantajlıdır. Kendi sütünü işlediği için peyniri, Bitlis köy peyniri, Bingöl salamura peyniri, Erzurum sünme peyniri, …

Kuzu Başı Tabir edilen şekilde tül süzgeçten çıkan ev yapımı köy peyniri

https://www.karadenizdogal.com/urun/koy-peyniri/
yaprak yapımı gibi çeşitlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktadır.
Paradok Çiftliği Eski Kaşarı genellikle tam yağlı inek sütünden yapılır. Tadına doyum olmaz . Sert çatlaksız ve yarıksız tuzlu bir peynir türüdür. Yapım başlangıcı 250 yıl öncesine dayanır.
Karadenizin meşhur köy peyniri. Biz de Bafra ‘nın bereketli topraklarında yetiştirdiği inek ve manda sütlerini sağarak hazır eden Paradok Çiftliği mandıra tesislerinde hazırlanmaktadır.
Yöresel ve İthal Peynir Çeşitlerinin tümü modern mandıra tesisinde yapılabilmektedir.
En kaliteli, geleneksel inek ve manda sütünün karışımından üretilmektedir. Manda sütünden yapılan Mozzarellaya benzetilmesi nedeniyle ev yapımı pizzada da kullanılabilir.
Diğer taraftan köy peyniri yapım tekniğinin Kaafkas göçerleri esnasında keşfedildiğini ileri sürenler de vardır.
Köy peyniri yapımı ile çeşitli bölgelerde farklı yöntemler mevcuttur. Mayasız köy peyniri nasıl yapılır diye kafa yoranlar da cevaplarını bulmuşlardır.
Adıyaman peyniri nasıl yapılır göremek isteyenler Adıyamana gidebilirler. Salamura köy peyniri evde doğal koşullarda imal edilen köy peynirinin tuzlu suda saklanmasına denir.

Peynir nasıl yapılır en kolay video izleyerek öğrenilebilir. Köy peynir video izleyek ve köy peyniri fiyatlarını takip ederek bu işin ticari boyutuna da anlyabilirsiniz.
Bu sayede sert peynir nasıl yapılır bilenlerin ürünlerinin neden daha pahalı olduğunu anlayabilirsiniz.
Kaynamış sütten peynir yapımı en sağlıklı yöntemdir daha sonra nasıl yapılır konusuna geçersiniz.

Evde Köy Peyniri Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
5 kg taze günlük süt
Peynir mayası
Evde Köy Peyniri Yapımı Tarifi Yapılışı
Taze aldığımız sütümüzü tencereye boşaltıp altını yakıyoruz, önce hızlı sonra yavaş ısıtıyoruz. Bu işlem pişirme işleminden farkılıdır.
Pastörize etmek için 70 derecelere en az çıkmak gerekir. Sizin bileceğiniz iş… Ama kesin garantiye almak için bu sıcaklıkların üzerinde tutmak gerekir.
İnekten çıktığı sıcaklık 38 derece civarıdır. Bu derece mayalanma için uygun sıcaklıktır.
Marketten alabileceğimiz peynir mayasından 5 kg süte bir kapak veya üzerinde yazan oranlara göre olmak koşulu ile süte ekliyoruz.
Tam anlamıyla karıştırıyoruz ve sütün içine dağılmasını sağlıyoruz.

Süt dolu tencereyi korumaya alıp, kapağını kapatıp 1 saat kadar bekliyoruz. Tenzerenin kapağını açtığınızda sütün kesildiğini peynir taneceiklerinin
belirginleştiğini göreceksiniz. Bu parçacıkları kesmemiz gerekiyor, bıçak benzeri bir alet ile parçaları ufaltıp tencerenin kapağını tekrar kapatıyoruz 15-20 dk daha bekliyoruz.
Artık peynirimizi süzmeye başlayabiliriz. Tülden yapılan bir süzgeç bu iş için uygundur.
Hafif sararmakta olan, yeşile dönen suyunu ayırmak üzere bu karışımı süzme tülbetinden yaptığımız boğçaya döküyoruz.
Torbamızı sıkarak fazla suyun çıkmasını sağlıyoruz.
Üzerine bir ağırlık koyarak 3-4 saat bu ağırlık altında ezilmesini sağlıyoruz. Peynir suyunu atarak kalıplaşıyor.
Kalıplaşan peyniri keserek servis temeye başlıyoruz. İsterseniz tuzlu su hazırlayarak, salamura içinde bekletebilirsiniz.

Öncelikle köy peyniri veya ev peyniri yapımı zor bir iş değildir, evinizde bile çok kolay yapabilirsiniz.
Gerekli malzemeler:
10 kg inek sütü
Peynir Mayası
Tül bez – süzgeç
500gr tuz – 10litre su(hazır su)
Köy sütü bulabilmeniz lazım sütün kalitesi önemlidir.(bozulmuş, bayatlamış sütler ve kalitesiz sütler ısıtıldığında kesilebilir.
Peynir mayasının üretim ve son kullanım tarihi ; maya tarihi önemlidir süte eklenen maya miktarını artırır, mayalanma iyi yapılmas ise kesilme yapılmadığı takdirde teleme oluşmaz.
Sütü tencereye dökmeden önce süzgeçten geçirmenizi tavsiye ederiz. Her ne olursa olsun, süt içerisinde mutlaka bazı istenmeyen parçacıklar olacaktır.
Süt kaynattığınız kabın veya tencerenizin kapağını açık bırakın, sütün biraz buharlaşması işimize yarayacak.
Daha sonra sıcaklık 63-67 ‘C oluncaya kadar sütümüz kaynatalım.
Kaynatma işlemi bittikten sonra sıcaklık 36-35 ‘C ye gelince peynir mayamızı (mayamız miktarı kuvvetine göre değişecektir, maya ambalajı üzerinde yazan oranlara riayet ediniz.)
Elinizdeki mayanın üzerindeki miktarı uygulayın ve mayayı karıştırarak ilave edin.Maya ilave ederken sütü karıştırmanız mayanın eşit dağılmasını sağlayacaktır
Sütü çok fazla da dalgalandırmayın, mayanız tutmayabilir. Maya eklendikten ve karıştırıldıktan sonra süt durgun olursa daha rahat maya tutar.
Ortalama 2 saat kadar bekleyelim. Bu 1 saat bile olabilir.
Ev Yapımı Köy Peynirinin mayalanmasının hazır olduğu nasıl anlaşılır ?
Bıçakla tencerenizin içindeki mayalanmış sütü kenarından kestiğinizde, ortasında çıkan su berraksa mayalanma işlemi olmuş demektir. Bıçakla düzgün eşit parçacıklar halinde parçalayın. Su peynir kırıkları karışımını tül torbaya dolurarak, suyunu süzün .
Şimdi kalan kısım peynir . 🙂
Süzgüde kalan peynirleri tül bezi ile boğça şeklinde bağlıyoruz .Ön ve arka kısımları bir araya getirerk bir dügüm atıyoruz ve torba şeklini alıyor.
Bu esnada önemli olan husus peynirin tül bezin dışına çıkmamasıdır. Uçları bağlı bezlerin üzerine ağır taş mermer veya su şişesi gibi şeyler koyarak ağırlık yapıyoruz .ağırlık yapma amacımız içinde kalan peynir suyunu süzmek .
Süzgeçin altına bir tencerede koyulabilir. süzgeçin İçinde bulunan tül bezin suyunu tencerede toplayabilirsiniz .
Baskı 2 saat sürsün.
Sonrasında ayrı bir yerde 10 litre suya( su hazır su olmalı ) 500gr tuz ilave edin su içerisinden tuz çözünene kadar karıştırın. Az tuzlu isteyenler bunu azaltabilir. Oluşan suyun içerisine peynirimizi bırakalım . 12 saat sonra peynirlerimiz oldu istege göre 3 ay bekletin ,
taze tüketmeyin.
Ev Yapımı Köy Peyniri Siparişiniz için Tıklayınız.

Son Kullanılan Kelimeler